2019. január 22., kedd

Krumplis pogácsa (maradék krumplipüréből)


Nem tudom nálatok, hogy működik,  de  nálunk  a  nagy  családi,  közös ebédek  alkalmából mindig  "túl főzzük"  magunkat egy kicsikét. Most  a  krumplipüréből  sikerült  akkora  adagot főzni, hogy az még legalább 5 embernek bőven elég lett volna. 
Ilyenkor  kellenek  a  "kármentő"  receptek,  mint  a  maradék  krumplipürére  épülő pogácsa receptje. Egy  jó  pogácsának  úgyis  mindig, mindenki  örül, főleg,  ha olyan  finom, mint ez a krumplis pogácsa. 
A kelesztés és a hajtogatás miatt időigényes, de ettől eltekintve egyszerű az elkészítése. És a végeredmény kárpótol a ráfordított időért.


Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg krumplipüré
1 evőkanál só
10 dkg zsír
1 tojás
2,5 dkg élesztő
15 dkg tejföl
1 teáskanál cukor
Tetejére:

1 tojás


A tejfölt meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 
A maradék krumplipürét meglangyosítjuk, majd a zsírral, a sóval, és a tojással együtt a liszthez adjuk és elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a tejfölös élesztős keveréket, és rugalmas  tésztát gyúrunk belőle.



A tésztát legalább 90 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és hármas hajtással összehajtogatjuk. A tészta felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, így kapunk egy keskeny tésztacsíkot. A tészta jobb szélét behajtjuk, kicsit tovább mint a fele, majd a bal oldali részt is ráhajtjuk. Az így kapott hajtogatott tésztát letakarjuk és 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Lekenjük felvert tojással, éles késsel berácsozzuk, majd kb. 4 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.


A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A kihűlt pogácsát konyharuhával, vagy fóliával takarjuk le, így másnap is finom puha marad.



Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!





4 megjegyzés:

  1. Gratulálok gyönyörük a pogácsáid !

    VálaszTörlés
  2. Ismerem a receptet,mindig ezt sütöm,a családom nagyon szereti.Annyi a különbség,
    hogy a tojásnak a sárgája kerül csak bele a tésztájába,így két-
    három napig is puha marad,igaz nálam a legkisebb mennyiség egy kiló lisztből készül!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is maradt néhány darab belőle és puha maradt. De ki fogom próbálni csak tojássárgájával is. Köszönöm az ötletet. :)

    VálaszTörlés