A gyümölcsös sütik sorából vétek lenne kihagyni a cseresznyés illetve, a meggyes lepényt. Mind a kettőt elkészítettem, és egyik finomabb lett, mint a másik. Szerintem jó recept, mert többféle töltelékkel el lehet készíteni. Egy jó kapros-túrós töltelék, vagy a zamatos szilva is jól illik ehhez a tésztához.
Ezt a tésztát mindig sertés zsírral készítem, mert ettől lesz olyan finom omlós. Természetesen margarinnal vagy vajjal is meg lehet sütni, akkor ezekből 15 dkg-ot kell használni.
Bevallom kicsit ismét lusta voltam az írással és a cseresznyéről az idén már lemaradtunk, de még tart a meggyszezon, próbáljátok ki azzal, biztosan nem fogtok csalódni benne.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
csipetnyi só
3 tojás
12 dkg tejföl
12 dkg zsír
Töltelék:
1 kg kifejtett cseresznye vagy meggy
1 mokkáskanál fahéj
2-3 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
Tetejére:
1 tojás
A lisztet összekeverjük a száraz hozzávalókkal, a sóval, a sütőporral és a porcukorral. Beleütjük a tojásokat, és hozzáadjuk a tejfölt és a zsírt. A tésztát gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és két részre osztjuk. A tészta elég lágy lesz, nem szabad sokáig gyúrni!
Egy közepes (22x33 cm-es) tepsit kizsírozunk. A tészta egyik részét kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A kimagozott, lecsepegtetett meggyet a morzsával megszórt tésztára terítjük, megszórjuk a kristálycukorral, amit összekevertünk a fahéjjal, majd beborítjuk a másik tésztalappal. A sütemény tetejét megkenjük a felvert tojással és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A tepsiben hűtjük ki, majd tetszés szerinti szeletekre vágjuk. Ízlésünknek megfelelően a tetejét porcukorral is megszórhatjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!