2024. január 22., hétfő

Hamis hájas tészta

A környékbeli henteseknél már hetek óta vadásztam a sertéshájat, de nem kaptam kedvemre valót. Már kezdtem feladni, hogy hájas sütit fogok sütni, amikor megtaláltam ezt, a sertészsírral készült receptet. A boltokban kapható préselt, papírba csomagolt zsír állaga  hasonlít a többször átdarált hájra, így a "hájas süti" probléma megoldódni látszott.  Megvásároltam a szükséges zsírt és egyik délután neki láttam a sütésnek. Mint a legtöbb leveles tészta, ennek az elkészítése is időigényes, de megéri a ráfordított időt és fáradtságot. Csodásan leveles, könnyű sütemény lett belőle, a rétegek szétnyíltak és a kis töltött tésztácskák olyanok lettek, mint a kinyitott könyvecskék . Ezentúl gyakran fogom ezt a sütit készíteni. 


Hozzávalók:
Alap tésztához:
30 dkg sima liszt
30 dkg rétes liszt
2 tojássárgája
2 evőkanál 10%-os ecet
3 dl langyos víz
csipet só
Kencéhez:
50 dkg préselt sertés zsír
12,5 dkg sima liszt
12,5 dkg rétes liszt
Töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál tej
vagy kemény lekvár


A tésztához összekeverjük a sima, és a rétes lisztet. Hozzáadjuk a csipetnyi sót, a tojások sárgáját és kis részletekbe az ecettel elkevert langyos vizet. A tésztát hólyagosra kidolgozzuk, majd 20 percet pihentetjük.
Ez idő alatt habosra keverjük a zsírt, és hozzá keverjük a kétféle lisztet. 
A pihentetés leteltével kinyújtjuk a tésztát, és a zsír-liszt keverék 1/3 részét vékonyan rákenjük, majd hármas hajtással összehajtogatjuk. (A tészta felső1/3 részét lefele, az alsó 1/3 részét felfele, az így kapott tészta rúd jobb oldali 1/3 részét felülre, a bal oldali részét alulra hajtjuk.) 


A meghajtogatott tésztát 30 percig pihentetjük, majd a hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük. 


Az utolsó pihentetés után 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 6-6 cm-es négyzetekre vágjuk.  A tészta lapocskákat dióval, vagy lekvárral töltjük, és félbe, vagy háromszög alakúra hajtjuk. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt, rózsaszínre sütjük. Forrón porcukorba forgatjuk.


Ez a tészta ugyan úgy "működik", mint a hájas tészta, ezért Anyukámtól tanult praktikákat most is alkalmaztam:
A tészta vágáshoz felforrósított kést használunk, mert hideg késsel összenyomjuk a tésztát, és nem lesz leveles. Valamint úgy kell betenni a tepsit a sütőben, hogy a sütik  nyitott fele, a sütőajtóra nézzen. Ha nem egyenletesen süt a sütő, egy idő után meg lehet fordítani a tepsit. Ez a sütő ajtó dolog lehet, hogy csak hókusz-pókusz, de én mindig így sütöm, és eddig bevált.


Próbáljátok ki ezt a csodásan finom sütit. Jó sütést, és jó nassolást kívánok hozzá!
A fenti mennyiségből ennyi sütemény lett.