2025. július 25., péntek

Szilvás kevert pite

Elkezdett érni a kerekszemű szilva. A kicsi szilvafán annyi gyümölcs van, hogy hiába támasztottuk meg az ágait, néhány nem bírta a hatalmas súlyt és letört. Ezekről az ágakról le kellett szedni a gyümölcsöt. A keményebb szemekből befőtt készült, az érettekből szilvakrémleves és sütemény.   Remek szilvás süteményeket lehet belőle készíteni, az édes tésztával jól harmonizál a kissé fanyar, savanykás, de mégis édes szilva. Ami még finomabbá teszi ezt a sütit, a tetején lévő fahéjjal kevert kristálycukor, ami sütés közben kissé karamelles lesz. Egyszerű az elkészítése, a végeredmény pedig nagyon finom. 


Hozzávalók:
(a hozzávalók a kefires pohárral vannak kimérve)
3 tojás
2 pohár kristálycukor
1 pohár étolaj
1 pohár kefir 
3 pohár liszt
csipet só
fél csomag sütőpor
20 dkg szilva
3-4 dkg kristálycukor (barna cukor)
1 kávéskanál fahéj


A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a kefirt. A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, és a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet alaposan összekeverjük. 
22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. Kimagozott szilvával kirakjuk a sütemény tetejét, és megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral.170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc  alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült e a tészta. 
Amikor kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


És végezetül a korareggeli napsütésben fürdőző, bőven termő kicsi fa.



2025. július 18., péntek

Dióhabos almás sütemény

Beindult a nyári alma dömping, és ilyenkor kötelező valamilyen almás sütit készíteni. Hatalmas az almás süti kínálat, és nagyon nehéz választani, mindegyikben van valami, ami különösen csábító. Ezt a sütit a savanykás almás töltelék, és tetején a ropogós dióshab teszi különösen finommá. Egyetlen aggályom volt az elkészítésével kapcsolatban, hogy a sütő jól be fogja melegíteni az amúgy sem hideg konyhát. De amint elkészült a sütemény, az omlós tészta, a lágy almatöltelék, és a ropogós hab feledtette velem a meleg konyhát.



Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg margarin
12 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
4 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
csipet só
Töltelék:
1 kg alma
4 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint fahéj
Habhoz:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
10 dkg darált dió
3 dkg durvára vágott dió


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzákeverjük a sütőport, a csipetnyi sót, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást, és összegyúrjuk. Legalább 30 percig hűvös helyen pihentetjük, majd kibélelünk vele egy 22x33 cm-es, alaposan kizsírozott tepsit. Megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával, és ráterítjük az almás tölteléket. A reszelt almához keverjük a cukrot, a maradék 1 evőkanál zsemlemorzsát, és a fahéjat.
A tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, majd hozzákeverjük a porcukrot és a darált diót. Az almás réteg tetejére simítjuk, és megszórjuk a durvára vágott dióval.
160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tepsiben hűtjük ki, majd hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok!
 

2025. július 8., kedd

Csirke vagy karaj marengoi módra

Nemrégiben láttam egy képet, a marengói módra készített  csirkéről, és annyira jól nézett ki, hogy kedvet kaptam az elkészítéséhez.  Eddig nem ismertem ezt az ételt, de amikor elolvastam a receptet már tudtam, hogy ez nekem való étel lesz, hiszen két kedvencem is megtalálható benne, a paradicsom és a gomba. Azonban, "jó" szokásomhoz híven, egy egészen pici dolgot változtattam a recepten, nevezetesen, hogy nem csirkéből, hanem karajból készítettem. Így született meg a karaj marengói módra. 
Természetesen, ha nektek jobban tetszik a csirkés változat azzal is készíthetitek. A recept és az elkészítés módja ugyan az.
Amikor kerestem a receptet, rátaláltam egy kis gasztrotörténelemre, amely szerint egy véletlen eredményeként született meg ez a remek étel. A monda szerint a Napóleon a csaták befejeztével szívesen fogyasztott sült csirkét. A marengoi csata estéjén sem volt ez másként. Délután még úgy tűnt a francia sereg elveszíti a csatát, de, Desaix tábornok estére megfordította a csata sorsát. Amikor Napóleon szakácsa hírt kapott arról, hogy a francia csapatok mégis győzelmet arattak a Habsburg seregekkel szemben meglepetésében kiejtette kezéből a paradicsomszószt, amely a sült csirkére ömlött. Új ételt már nem volt ideje készíteni, ezért fűszerekkel, gombával ízesítette a szószt, és a csirkét így tálalta a  hadvezérnek.
A kis történelmi kitekintés után, íme a recept.


Hozzávalók:
6 szelet karaj
2 teáskanál provanszi fűszerkeverék
3-4 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg apró szemű csiperkegomba
1 doboz hámozott paradicsom
fél deci száraz fehérbor
1 kávéskanál oregáno
fél kávéskanál bors


A húst megklopfoljuk, megszórjuk sóval és a fűszerkeverékkel, majd legalább 1 órán keresztül pihentetjük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hús mind két oldalát néhány perc alatt megpirítjuk, majd félre rakjuk. A hagymát és a fokhagymát nagyon aprókockára  vágjuk, és a visszamaradt olajban megdinszteljük. A gombát nagyobb kockára vágjuk, és a hagymához adjuk. Ízesítjük kevés borssal és sóval. Amikor a gomba kezd puhulni, hozzákeverjük a darabolt hámozott paradicsomot a levével együtt, beleöntjük a bor, ízesítjük sóval, borssal és oregánóval. Visszatesszük a húst a szaftba, és készre pároljuk.
Tésztával kínáljuk.


Hámozott paradicsom helyett használhatunk hozzá, friss paradicsomot, és 1-2 evőkanál paradicsompürét, vagy 4-5 evőkanál jó sűrű házi paradicsomlét.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

2025. július 7., hétfő

Kelt meggyes rácsos

Idén bőven adtak termést a meggyfáink. Degeszre ettük magunkat a meggyes finomságokból, valamint rendesen bespájzoltam befőttből, szörpből, és a fagyasztóba is került néhány csomag. A meggyszezon nem múlhat el úgy, hogy nem sütöm meg a kelt meggyes rácsos sütit, aminek a receptje a  nagymamám süteményes könyvéből maradt rám.  Amikor mama receptjeit készítem mindig eszembe jut, hogy milyen volt a sütijének az íze, illata. Mennyire jó volt vele együtt sütni, hallgatni a tanácsait, együtt nevetni vagy éppen vitatkozni...... milyen jó volt mellette gyereknek lenni.💓


Hozzávalók:
Tésztához:
2 dl tej
2 dkg élesztő
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
25 dkg margarin
csipet só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
2 üveg magozott meggybefőtt vagy 80 dkg friss meggy
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál őrölt fahéj
ízlés szerint kristálycukor
Tetejére:
1 felvert tojás


  • A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. A kész tésztát langyos helyen 30 percig kelesztjük. 


  • A megkelt tészta 2/3 részét zsírral kikent tepsibe tesszük, megszórjuk zsemlemorzsával, és ráterítjük a meggyet. A fahéjat összekeverjük a kristálycukorral, és a meggyre szórjuk. A maradék tésztából vékony rácsokat sodrunk, és berácsozzuk a süti tetejét.
  • A tojást felverjük, és megkenjük vele a rácsokat.
  • 30 percig a tepsiben kelesztjük a süteményt, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
  • Tepsiben hűtjük ki, majd kockára vágva kínáljuk.


  • Jó étvágyat kívánok!