Elkezdett érni a kerekszemű szilva. A kicsi szilvafán annyi gyümölcs van, hogy hiába támasztottuk meg az ágait, néhány nem bírta a hatalmas súlyt és letört. Ezekről az ágakról le kellett szedni a gyümölcsöt. A keményebb szemekből befőtt készült, az érettekből szilvakrémleves és sütemény. Remek szilvás süteményeket lehet belőle készíteni, az édes tésztával jól harmonizál a kissé fanyar, savanykás, de mégis édes szilva. Ami még finomabbá teszi ezt a sütit, a tetején lévő fahéjjal kevert kristálycukor, ami sütés közben kissé karamelles lesz. Egyszerű az elkészítése, a végeredmény pedig nagyon finom.
Hozzávalók:
(a hozzávalók a kefires pohárral vannak kimérve)
3 tojás
2 pohár kristálycukor
1 pohár étolaj
1 pohár kefir
3 pohár liszt
csipet só
fél csomag sütőpor
20 dkg szilva
3-4 dkg kristálycukor (barna cukor)
1 kávéskanál fahéj
A tojásokat habosra keverjük a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a kefirt. A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, és a tojásos keverékhez adjuk, majd az egészet alaposan összekeverjük.
22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. Kimagozott szilvával kirakjuk a sütemény tetejét, és megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral.170 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megfelelően átsült e a tészta.
Amikor kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
És végezetül a korareggeli napsütésben fürdőző, bőven termő kicsi fa.