2025. augusztus 9., szombat

Libaláb

Már egy ideje szemeztem ezzel a sütivel. Néhány napja megvettem hozzá a túrót, hogy megsütöm, de mindennap halogattam valamiért. Egyik nap, befőzés miatt, másik nap, nagytakarítás miatt, és így tovább. Ma a meleg lehetett volna a kifogás, de inkább neki fogtam, hogy a túró ne menjen veszendőbe. Megérte a meleg a konyhában, mert nagyon finom lett. A nyers sütiket kristálycukorba kellett forgatni, emiatt sütés után a  talpukon ropogós karamell réteg képződött, ami miatt ellenállhatatlanul finom.  Első gondolatom, az volt, hogy fémdobozba teszem, és néhány napig eleszegetem kávé mellé, de már látom, hogy ebből semmi nem lesz. Szerintem a holnapi napot sem fogják megérni a cukros, falatnyi kis sütik.


Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg margarin (nagyon hideg)
30 dkg liszt
csipet só
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál sütőpor
2 tojássárgája
2 evőkanál jéghideg víz
kb. 10 dkg kristálycukor


A lisztbe elmorzsoljuk a margarint, majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a sütőport. Beletesszük a túrót, és azt is eldolgozzuk benne. Végül hozzáadjuk a tojást és a vizet, és összegyúrjuk.(A tésztával gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk ne melegítse fel.) A kész tésztát folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.


Majd vékonyra nyújtjuk a tésztát és kb. 7cm-es fánkszaggatóval köröket szúrunk ki. A tészta lapokat megmártjuk a kristálycukorba, és félbe, majd negyedbe hajtjuk, úgy, hogy mindenhol cukros legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sütiket, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.


Én barna cukrot használtam, de a sima kristálycukor is tökéletes hozzá.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

2025. augusztus 4., hétfő

Szedres tekercs

Folyamatosan érnek a finomabbnál-finomabb gyümölcsök. Most a feketére érett szeder ontja a hatalmas, lédús szemeket. Kézenfekvő volt, hogy ebből a finom gyümölcsből készítem a hétvégi süteményt. Lágy, tejszínes krémmel és szederrel töltött piskótatekercsre esett a választásom. Nem voltam elég türelmes és kissé lágy volt még a krém, amikor a tekercs tetejét kentem a krémmel, így ez  hagy némi kivetni valót maga után, de az ízélményen ez nem változtat. Tanulság: a türelem masszívabb krémet terem 😊. Legközelebb, kicsit tovább fogom dermeszteni a krémet, és akkor nemcsak az íze, de a látványa is tökéletes lesz. 


Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
2,5 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
15 dkg görögjoghurt
10 dkg tejföl
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
15 dkg szeder
0,5 dl tej
2 evőkanál zselatin


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéből a csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztához forgatjuk.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűtjük és feltekerjük.
A krémhez a tejben elkeverjük a pudingport és kristálycukrot és összefőzzük. Még melegen belekeverjük a görögjoghurtot és a tejfölt. A tejszínből, a habfixálóval kemény habot verjünk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. A zselatint a tejben megfőzzük, és langyosra hűtjük, majd a krémhez tesszük. 


Félre teszünk néhány kanál krémet, és néhány szem gyümölcsöt. A több krémmel megkenjük a piskótát, amelyre rászórjuk a szedret, és lazán feltekerjük. A félretett krémmel megkenjük a sütemény tetejét, és a szeder szemekkel kidíszítjük.
Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 




2025. augusztus 1., péntek

Fahéjas almás kevert süti

Már említettem, hogy nem csak a konyha a szenvedélyem, hanem a kert is. Előszeretettel bogarászom a kertészeti csoportokba is. Egyik kedvencem Szomorú Miklós Facebook oldala, az  Egy Kertész Kertje Pilisszentkereszten. Minap nem csak csodás kertjéből mutatott képeket, hanem Édesanyja által készített almás sütiről is. Örülök neki, hogy a sütemény receptjét is közzétette, mert megsütöttem, és nagyon finom lett. (Egy egészen kicsit változtattam a recepten, de csak egy egészen kicsit, mert az eredeti receptben több olaj van, és nincs benne tej.)  

 

Hozzávalók:
2-3 alma, apró kockára vágva
fél citrom leve
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
1 dl étolaj
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
30 dkg liszt
csipet só
3 kávéskanál fahéj
2-3 alma, apró kockára vágva
fél citrom leve
 

Az almát apró kockára vágjuk és meglocsoljuk a citrom levével, és félre tesszük, amíg elkésztjük a tésztát.
A tojásokat habosra keverjük a kristály és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az étolajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipet sóval és a 2 kávéskanál fahéjjal, és a tojásos keverékhez adjuk. Az almát megszórjuk a maradék 1 kávéskanál fahéjjal, és felét a tésztához adjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és beleöntjük a süteményt, a tetejére szórjuk a maradék almát és meghintjük 2 evőkanál cukorral. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és megsütjük.
Ha kihűlt vékonyan   tetszés szerint felszeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!