2025. szeptember 16., kedd

Hűtős pogácsa

Szeretem, ezt a pogácsát, mert csak össze kell gyúrni, éjszaka pihentetni, másnap pedig lehet süti. Nem kell hajtogatni, mégis réteges lesz. Néhány darab meg is dőlt, úgy, ahogy a hajtogatott pogácsák szoktak - pedig ezek nem lettek hajtogatva. Venci unokám meg is kérdezte, miért ilyen ferde némelyik pogi, mondtam neki, hogy éjszaka nagy buli volt a  hűtőszekrényben. Ezen jót nevettünk, és ettől kezdve direkt kereste a bulizó pogácsákat. Ez az a pogácsa, ami frissen is nagyon finom, de másnap még finomabb. A sütés napján omlós, másnap viszont puha lesz. Megunhatatlanul finom. 


Hozzávalók: 
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg tejföl
3 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás
Tetejére:
1 tojás
10 dkg reszelt sajt


A lisztben elmorzsoljuk a margarint és az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, a tejfölt és összegyúrjuk.
Fóliával letakarjuk, és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. 
Másnap kb. 2,5-3 cm vastagra nyújtjuk, kb. 4 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,  lekenjük felvert tojással, és megszórjuk sajttal. 
A sütőt előmelegítjük (180 fok), és kb. 25-30 perc alatt megsütjük a pogácsákat.



Jó étvágyat kívánok hozzá!



2025. szeptember 1., hétfő

Szedres kocka

Tele vannak a szederbokrok csodás, lédús, fekete gyümölcsökkel. Vétek lenne, ha kihagynám ezt a remek sütit. Semmi bonyolult nincs az elkészítésében, hiszen a tésztája egyszerű, kakaós, vizes piskóta, a töltelék pedig szederrel ízesített, joghurthab. Egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy a zselatinnal kellően megdermedjen a krém.


Hozzávalók:
Tésztához:
5 tojás
15 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
fél csomag sütőpor
5 evőkanál víz
csipet só
Krémhez:
45 dkg (vagy 3 kispohár) erdei gyümölcsös joghurt vagy görögjoghurt 
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál zselatin
4 dl tejszín
0,5 dl tej
20 dkg szeder


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral és a vízzel kikeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a sárgájához keverjük. A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, a sütőporral és a kakaóporral, majd laza mozdulatokkal a tojásos masszához keverjük.
Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt a tészta kettévágjuk. A felső lapot egyforma kockákra vágjuk.
A szederből a díszítéshez elteszünk néhány szemet, a többit pürésítjük, és átszűrjük, majd a joghurthoz keverjük. A tejszínből habot verünk, 2-3 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, a többit a joghurthoz keverjük. A zselatint elkeverjük a tejjel és összefőzzük. Amikor langyosra hűlt, a tejszínes joghurthoz keverjük. Ha hígnak találjuk, néhány percre tegyük a hűtőszekrénybe, és kicsit dermesszük a krémet.


A krémet a piskótára kenjük, a tetejére rátesszük a kockára vágott piskótát. Vékonyan megszórjuk porcukorral, a félretett tejszínnel és szederrel díszítjük. Mielőtt felszeleteljük, legalább egy órán keresztül dermesszük hűtőszekrényben.


Jó étvágyat kívánok hozzá!