A sajtos pogácsák - vagyis kockák - népes táborából ez a legfinomabb, amit valaha ettem. Nagyon szeretem, mert a benne lévő túró és sajt zsírossága miatt nem szárad ki. Habár, ezt eddig soha nem tudtam kipróbálni, mert másnapra alig szokott maradni ebből a leveles finomságból. A tésztája puha, az aranysárgára pirult sajt a tetején pedig finoman roppanós. A hajtogatás, és közé szórt sajt miatt sütés után is lehet látni, ahogy a hajtogatott rétegek elválnak egymástól.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
0,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 egész tojás
25 dkg túró
10 dkg sajt
1,5 dl tejföl
12 dkg margarin
4 káváskanál só
1 kávéskanál cukor
15 dkg sajt a hajtogatáshoz és a tetejére
1 tojás a pogácsák lekenéséhez
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot, és feltuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a margarint és a túrót, majd hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
Jó összegyúrjuk, majd kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, rászórjuk a sajt egy részét és a képen látható módon összehajtogatjuk.
30 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, megszórjuk a sajt másik részével, és ugyanúgy hajtogatjuk mint az előbb. Újabb 30 percig pihentetjük.
2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük tojással, és éles késsel berácsozzuk a tészta tetejét. Egyforma 4x4 cm-es kockákra vágjuk.
Pogácsákat is lehet készíteni belőle, de jó éles késsel szép egyforma kockákra vágva is nagyon gusztusosak.
Jó sütést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése