November 1. nálunk nem csak Mindenszentek ünnepe, hanem a fiam születésnapja is. A gyerekeim születésnapjára, egészen picikoruktól fogva én készítettem a szülinapi tortát. Lehet, hogy nem olyan profi mint a cukrászok által készített, de benne van az összes szeretem, és azt hiszem ez fontosabb, mint a tökéletes külső. Arról nem beszélve, hogy az általam készített torták házi tojásból, csokiból, tejszínből....minden adalékanyag nélkül készülnek.
Hozzávalók:
Piskótához (25 cm-es tortához)
28 dkg cukor
35 dkg liszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
Krémhez
60 dkg gesztenyemassza
6 dl tejszín vagy Hulala hab
A piskótához először csipetnyi sóval habbáverjük a tojásfehérjét és a cukorból beleteszünk néhány kanálnyit, hogy nem essen össze. A tojássárágáját a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd a lisztet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 160 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e a tésztánk.
Amíg hűl a piskóta elkészítjük a krémet.
A gesztenye masszán krémesre keverjük 1-2 kanál rummal és kevés tejszínnel. A többi tejszínt habbáverjük. Annyit kiveszünk belőle amennyi a díszítéshez szükséges, a többit óvatosan belekeverjük a gesztenye krémbe.
A piskótát három részre vágjuk és megtöltjük a krém háromnegyedével. A maradék krémmel bevonjuk a tortát. A tetejét a félretett habbal díszítjük.
A krémhez nem használtam cukrot, mert a Hulala hab cukrozott, de ha tejszínből készítitek akkor ízlés szerint ízesíteni kell a habot. A tejszínhabhoz célszerű habfixálót is használni, ha azt szeretnétek, hogy tartós legyen a tejszínhab.
A mostani változatban két részletben sütöttem a tortát és egyrészébe kakaóport kevertem.
Sok sikert kívánok a sütéshez!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése