2016. december 11., vasárnap

Mézeskalács

A karácsony elmaradhatatlan süteménye a mézeskalács.
 
 
Imádom a fűszerességét, azt, hogy sokáig ellehet tartani. De a legjobban azt szeretem, hogy összehozza a családot. Amikor még kicsik voltak a gyerekeim, a mézeskalács sütés igazi családi program volt. Mára már mindenki éli a saját életét, és dolgozik, nehéz összehangolni a mézeskalács sütést. De azért csak sikerült úgy alakítani egy napot, hogy  legalább a lányommal együtt lehessek, és együtt élvezzük a fűszeres süti isteni illatát. Szeretem, ahogy az egész konyhát bejárja a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a méz édes illata. Azon kívül, hogy szépek nagyon finomak is lettek az idei mézessütik.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
1 tojás
5 dkg margarin
22 dkg méz
15 dkg porcukor
2 evőkanál mézesakalács fűszerkeverék
1 kávéskanál szódabikarbóna
tojáshabhoz
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 kávéskanál ecet
 
 
A lisztet lekeverjük a porcukorral, a szódabikarbónával, hozzáadjuk a puha margarint, a tojást és a mézet, valamint a fűszerkeveréket. Jól összegyúrjuk a tésztát, fél cm vastagra kinyújtjuk és kiszűrjuk belőle a kívánt formákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabbra  tesszük, mert sütés közben megnő a tészta.
 
 
170 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk vele, mert könnyen megéghet!
A tojáshabhoz gőzfölött felverjük a tojásfehérjét a cukorral és az ecettel. Erős nylonzacskóba kanalazzuk a habot, picike lyukat vágunk rá, és így díszítjük a sütiket.
Ételfestékkel szinezhetjük is a habot.
 
 
Sütés után kicsit kemény lesz a tészta, de 1-2 nap múlva, jól záródó kekszes dobozban meg fog puhulni.
 

Kívánom, hogy azzal készíthessétek el, akit vagy, akiket a legjobban szerettek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése