2016. december 8., csütörtök

Mogyorókrémes kifli

Számomra ez a süti egyet jelent a karácsony közeledtével. Mindig  az adventi időszakban szoktam elkészíteni, pedig az év bármely időszakában finom nassolni való lenne. De nálam ez megmarad karácsonyi sütinek. Karácsony előtt 1-2 héttel már megsütöm, és azt tervezem, hogy karácsonykor csak elő kell venni a sütisdobozból, de ez eddig soha nem sikerült, mert valami rejtélyes oknál fogva mindig eltűnik a dobozból. Ez felettébb érdekes, mert soha senki nem eszik belőle. Ekkor következik a második adag sütése, amelyből már valóban szokott maradni néhány darab az ünnepi asztalra.

 
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg dió vagy mogyoró
1 tojás
15 dkg margarin
csipetnyi só
 
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a margarint és jól összegűrjuk.
A nyújtódeszkát alaposan belisztezzük és a tésztát kb fél cm vastagra nyújtjuk. A tészta tetejére teszünk egy nylon fóliát és egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kifli formákat szúrunk ki belőle. Azért kell rá a fólia, hogy a vágási felület ne egyenes, hanem domború legyen.
 
 
A kiflicskéket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 160 fokos sütőben néhány perc alatt világosra sütjük.
Amikor kihültek a kiflik 1-1 darabot mogyorókrémmel összeregasztunk.
A tetejét csokiba mártjuk, vagy vékony csíkokban lecsorgatjuk, de ha porcukorral leszórjuk az is bőven elegednő.
 

 
Igaz a kiflinek mogyorókrémes kifli a neve, de ha csokikrémmel, lekvárral töltjük ugyanolyan ellenállhatatlanul finom lesz, mint a mogyorókrémes változat.
Tényleg érdemes karácsony előtt legalább 1 héttel elkészíteni, és kekszes dobozba eltenni, mert akkor lesz a legomlósabb.
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése