A sós sütik közül nálam ez a nagy kedvenc. Néhányszor elkészítettem saját készítésű vajas tésztából is, de az elég fárasztó művelet. Mostanában inkább a kész leveles tésztát részesítem előnybe. Ezzel is ugyan olyan finom, és sokkal rövidebb idő alatt elkészül. Bármelyik 50 dkg-os fagyasztott, vagy friss leveles vasajtészta megfelel ennek a sütinek. Ettől függetlenül leírom a saját készítésű tészta receptjét is. Bárki energiájának, elszántságának megfelelően választhat, hogy melyik tésztából készíti el. A krém viszont isteni finom, selymes, lágy és telis-tele van sajttal.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg-os gyorsfagyasztott leveles tészta
Vagy
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 evőkanál ecet
1 mokkáskanál só
3 tojás
szükség szerint víz
Sajtkrémhez:
5 dl tej
4 evőkanál liszt
2 tojássárgája
5 dkg reszelt sajt
ízlés szerint só
pici szerecsendió
20 dkg vaj
kb. 10 dkg reszelt sajt a rolók végére
12 dkg lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
A 38 dkg lisztet 1 mokkáskanál sóval, a tojással és annyi vízzel összegúrjuk, hogy rétestészta keménységű tésztát kapjunk.
Ebbe a tésztába belekenjük a liszttel elkevert margarint és kétszer három rétegbe meghajtogatjuk. A tésztát 30 perces időközönként még kétszer meghajtogatjuk.
(A hajtogatás módját a Leveles hájas sütinél olvashatjátok.)
Ha kész tésztából készítjük, akkor szobahőmérsékleten kiolvasztjuk a tésztát.
Innentől kezdve teljesen egyformán járunk el a tésztával.
1-1,5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és derelye vágóval kb. 1,5 cm széles 25-26 cm hosszú csíkokra vágjuk a tésztát, és rátekerjük a rolóformákra.
A tetejüket lekenjük tojással és 200 fokosra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt rószaszínre sütjük.
A megsült rolókat rácsra téve hűjük ki, majd habzsákba töltött krémmel megtöltjük. A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tej felével. A másik felét felforraljuk, és a lisztes keveréket folyamatos keverés közben hozzáöntjük, és sűrű krémet főzünk belőle. Ízlés szerint teszünk bele sót és szerecsendiót. Amíg hűl a lisztes pép habosra keverjük a vajat. Amikor teljesen hidegre hűlt a lisztes főzet hozzátesszük a vajat és alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk és ha kell utána ízesítünk.
A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk.
A krém is ehhez a mennyiséghez elegendő, ha a sajátkészítésű tésztát sütitek meg, akkor a krém mennyiségét is ennek arányában kell növelni!
Amikor tojással lekenitek a rolókat vigyázzatok, hogy a formát ne érje a tojás, mert akkor nehezebben tudjátok lehúzni róla a tésztát.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése