2017. február 25., szombat

Töpörtyűs pogácsa II.

Mostanában inkább azt édes sütik kerültek előtérbe, de már nagyon vágytam egy jó sós sütire. Ezért a mai gulyásleves mellé sütöttem egy nagy adag töpörtyűs pogácsát. Már hetek óta kívántam a jó borsos, kellemesen sós pogácsát. Lehet, hogy én vagyok nagyon válogatós, de sehol nem sikerül igazán finom töpörtyűs pogácsát vennem, így nem volt más választásom, meg kellett sütnöm. Na, nem mintha bántam volna.....szeretek pogácsát sütni. Különösen szeretem a hajtogatott pogácsákat, így ezt a hajtogatott töpörtyűs pogácsát is. Már nyersen is nagyon szép látvány, ahogy az egyes rétegeket külön-külön lehet látni. És amikor megsül.....a rétegek elválnak egymástól, a töpörtyűtől és a borstól pedig csodaszép aranybarna színe lesz. Az íze pedig valami fenomenális, pikánsan sós és borsos, finoman omlós, de nem száraz, a teteje pedig ropogós. Frissen is nagyon finom, de amikor teljesen kihűl, akkor az igazi.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg zsír
2,5 dkg élesztő
2-3 evőkanál tejföl
2 dl tej
2 púpos teáskanál só
2 teáskanál bors
35 dkg finomra darált töpörtyű
1 mokkáskanál cukor
1 felvert tojás a pogácsák lekenéséhez
A langyos tejben elkeverjük a mokkáskanálnyi cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a borsot, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzáadjuk a tejfölt és a felfutott élesztőt. A tésztát jól összegyúrjuk. A liszt minőségétől függően, ha szükséges még tehetünk bele tejfölt.
A kész tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és rákenjük a darált töpörtyűt, majd az egészet feltekerjük, mint a bejglit. A tekercset egy kicsit ellapítjuk, hogy kb. 20-25 cm-es lap legyen belőle, a tészta felső harmadát magunk felé hajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk, kapunk egy keskeny tésztacsíkot. Jobb szélét behajtjuk kicsit tovább, mint a fele, majd a bal szélét is ráhajtjuk ("hármas hajtogatás"). Ekkor lisztezett deszkán ismét ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat - nem baj, ha néhol "kibuggyan" belőle a töpörtyűkrém - és az iménti hajtogatás alapján ismét meghajtogatjuk a tésztánkat. Letakarjuk, és 20 perces pihentetési időközökkel még kétszer ismételjük ezt a hajtogatás.
Amikor az utolsó hajtogatás után is letelt a 20 perc pihentetés, kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk a pogácsákat. Tepsibe tesszük őket, a tetejüket megkenjük felvert tojással és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Én aprítógépben szoktam "ledarálni" a törörtyűt, így szinte krémes lesz, és krémszerűen lehet a tésztára kenni. Ha a tésztát nem találjuk elég ízesnek (sósnak vagy borsosnak) a mielőtt a tésztára kenjük a darált töpörtyűt egy kevés sóval és borssal ízesíthetjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése