Apukám névnapjára sütöttem a mai krumplis pogácsát. Nem csak papa, hanem az egész család nagyon szereti ezt a pogácsát.
Egy régi szakácskönyvben akadtam erre a receptre, és ha krumplis pogácsát sütök, akkor évek óta ezt a receptet készítem. Soha nem lehet belőle eleget sütni annyira finom. Másnap is nagyon finom puha, és az elkészítése sem bonyolult.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
15 dkg zsír
3 közepes krumpli (35-40 dkg)
1 dl tej
1 evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő
1 csapott mokkáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és teljesen kihűtjük.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, és a zsírral, a krumplival és a sóval összegyúrjuk a tésztát.
Meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük a pogácsa tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, hosszában félbehajtjuk, majd mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra.
Jó sütést és nagyon jó étvágyat kívnok hozzá!
Ennék már egy kis sós pogácsát, a krumplison látszik, milyen pihe-puha lehet és nagy előnye, hogy másnapra is megtartja az állagát. Köszi, Gizus!
VálaszTörlésNagyon szívesen Vicuska! Valóban nagyon finom és puha, majd írd meg, hogy hogyan sikerült :)
Törlés