Valami könnyű, frissítő édességre vágytam. Nem akartam órákig a sütő mellett álldogálni, ezért valami olyan sütit választottam, amely gyorsan megsül. Mivel imádom a meggyet, erre a meggyes-pudingos sütire esett a választásom. Vékony piskóta a süti alapja, rajta meggyes puding, és könnyű tejszínhab. A tetejét pedig omlós, citrommázas keksz fedi. Recept szerint meggybefőttből készül, és most én is abból készítettem, de friss meggyből is nagyon finom.
Hozzávalók:
Piskótához
5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál sütőpor
csipetnyi só
Krémhez
2 üveg meggybefőtt
3 csomag tejszínes pudingpor
5-10 dkg cukor (a befőtt édességtől függően)
Habhoz
4 dl tejszínhab
2 csomag habfixáló
ízlés szerinti cukor
Tetejére
25 dkg omlós vajas keksz
4 evőkanál citromlé
20 dkg porcukor
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a sárga masszához keverjük. Egy nagy (kb. 30x38 cm-es) tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát. 170 fokosra előmelegített sütőben megsütjük a piskótát.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet és a habot.
A meggybefőttet leszűrjük, és a levét kiegészítjük, hogy 1 liter legyen. A meggylében megfőzzük a cukorral elkevert pudingport. Amikor készen van, hozzákeverjük a meggyet és éppen csak egyet "rottyantunk" rajta.
Amikor langyosra hűlt a puding a piskótára simítjuk.
A tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálóval, majd amikor teljesen kihűlt a puding a tetejére simítjuk.
A kekszet a tejszínhab tetejére rakjuk és bevonjuk citrommázzal, amelyhez a porcukrot és a citromlét elektromos habverővel addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad a cukor (kb. 5 perc).
Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a kekszek mentén szeletekre vágjuk.
Ha friss meggyből készítjük, akkor rostos meggylében vagy meggyszörpben főzzük meg a pudingor.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése