2017. június 15., csütörtök

Piszkeszósz (Egresszósz)

Ahány tájegység annyi neve van, nálunk piszke, de pöszméte, köszméte, egres, csipke szőlő, büszke, szőrös füge, püszke, bickőce néven is hallottam már emlegetni ezt a gyümölcsöt. Elég megosztó gyümölcs, mert aki szereti, az nagyon szereti, aki nem, azt viszont nagyon nehezen lehet rávenni, hogy megkóstolja. Igaz, amíg nem érik meg teljesen, elég fanyar, savanyú, de ha megérik mézédes lesz. 
 
 
Szószt készíthetünk a még kicsit kemény,  nem teljesen érett gyümölcsből is, ekkor több cukor szükséges bele. Igazán finom szószt a jó érett piszkéből tudunk készíteni. Nagyon finom sült vagy főtt húsokhoz, de önmagában, csak úgy hűsítő nyári finomságnak is kiváló.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg piszke
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint cukor
5 dl tej
2 evőkanál liszt
 
 
A piszkét megtisztítjuk, megmossuk és rátesszük a meleg, de nem forró olajra. Megszórjuk a 3-4 evőkanál cukorral és megdinszteljük. A piszke keménységétől függ, hogy mennyi ideig kell dinsztelni. Amikor kezdenek szétmenni a piszkeszemek behabarjuk, a lisztet simára keverjük a tejjel és a piszkéhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még tejet vagy vizet öntünk hozzá. Megkóstoljuk és ízlésünknek megfelelően teszünk bele még cukrot. 
Jól lehűtjük és úgy kináljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánok Nektek!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése