Az idén rengeteg édes málna termett a kertben. Már készült belőle lekvár, süti és jó sokat ettünk is belőle, ezért itt az ideje, hogy szörpöt is készítsek. A sokféle szörp közül nekem egyébként is a klasszikus málnaszörp a kedvencem. A gyerekkoromat juttatja eszembe, annak a szörpnek az ízét, amit Anyukám készített. Akkor még nem volt ekkora választék szörpből és üdítőitalból, de Anyu által készített málna és ribizli szörp mindig volt a spájzban. Anyukám még ma is készíti a finom málnaszörpöt, és az övé még mindig a legfinomabb. Én is az Ő receptje alapján készítem a szörpöket, remélem sokan elkészítitek majd, és nektek is ugyan így fog ízleni.
Hozzávalók:
2 kg málna
fél mokkáskanál borkősav
2 teáskanál citromsav
1 mokkáskanál szalicil
1,2 liter víz
a lecsöpögött gyümölcsléhez literenként ízlés szerint 70 dkg - 1 kg cukor
A gyümölcsöt összezúzzuk, hozzáadjuk a borkősavat, a szalicilt, a citromsavast és 6 dl vizet öntünk hozzá. Az egészet egy tüllzacskóba tesszük, a zacskót felakasztjuk, és aláteszünk egy tálat a lecsöpögő lének, és így hagyjuk legalább 1 napig. A gyümölcs levének magától kell lecsepegnie, a zacskót nem szabad nyomkodni. Minden liter lecsöpögött gyümölcslébe 1 kg cukrot keverünk (addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad).
Tisztára mosott üvegekbe töltjük, lezárjuk az üvegeket és a végleges helyükre tesszük.
A klasszikus szódavízzel az igazi.
Ugyan így készíthetjük a ribizli, meggy, eper szörpöt is.
Ugyan így készíthetjük a ribizli, meggy, eper szörpöt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése