Ma Anyukám kedvenc süteményét, a Ribizlis krémest készítettem el. Amint el kezd érni a ribizli, mindig elkészítem ezt a sütit. Az idén úgy tűnt nem lesz Ribizlis krémes, mert tönkre ment a ribizli termésünk, de kaptunk egy jó nagy adagot, amelyből szörp és ez a süti is készült. Fiam névnapját is ma ünnepeltük, és a nagy családi ebéd végeztével egy morzsa, de mégy szem ribizli sem maradt a sütiből.
Hozzávalók:
Tésztához
5 tojás
25 dkg kristálycukor
21 dkg liszt
1 mokkáskanál sütőpor
8 evőkanál víz
1 csipetnyi só
Krémhez
4 dl tej
4 evőkanál gríz
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére
30 dkg ribizli
1 csomag tortazselé
2,5 dl víz
ízlés szerint citromlé
2 kanál porcukor
A tojássárgáját a kristálycukorral és a vízzel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, legvégül óvatosan hozzá forgatjuk a tojások habját.
Egy közepes méretű tepsit (23x33 cm-es) kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a piskótatésztát, és 160 fokosra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Amíg a piskóta hűl elkészítjük a krémet, amelyhez tejből és a grízből sűrű tejbegrízt főzünk, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejbegrízhez keverjük. A krémet a piskóta tetejére kenjük, amelynek a tetejét teljesen befedjük a leszemezett ribizlivel.
A vízből, a citromléből és a cukorból jó ízű limonádét készítünk, és megfőzzük benne a tortazselét. Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a ribizli tetejére öntjük.
Amikor megdermedt a zselé nagyobb kockára vágjuk a süteményt.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése