2017. július 25., kedd

Szilvás rácsos

Elkezdett érni a korai szilva a kertben. Anyukámtól úgy ismerem ezt a fajtát, hogy Bologasszony szilva. Nagyon finomak az apró kerek szilva szemek, nem túl édes, inkább kicsit fanyar az íze. Elég kicsike fa, ezért túl sok termést nem tudunk róla szüretelni, de néhány üveg szilvabefőtt és az első adag szilvás rácsos süti már elkészült belőle, és úgy látom, 1 - 2 alkalommal még készülni fog belőle valamilyen süti.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
45 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
18 dkg margarin
3 tojássárgája
2 evőkanál rum
szükség esetén 1-2evőkanál tejföl
csipetnyi só
Töltelékhez
60 dkg szilva
3 evőkanál darált dió
2 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj
 
 
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sütőporral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor jól elvegyültek az összetevők, beleütjük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a rumot, és ha nehezen áll össze a tészta, akkor a tejfölt.
A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és egy kb. 22x33 cm-es kizsírozott tepsibe tesszük. A tészta tetejét jó szorosan kirakjuk felezett szilva szemekkel. A cukrot összekeverjük a dióval és a fahéjjal, és a szilva tetejére szórjuk.
 
 
A maradék tésztából rácsokat készítünk a sütemény tetejére.
170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a rácsok szép pirosas-barnák lesznek.
A süteményt a tepsiben hűtjük ki, majd amikor már teljesen hideg, tetszőleges szeletekre vágjuk.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok a sütihez!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése