Hetek óta szemeztem ezzel a recepttel, amelyet egy régi Vidék íze újságban találtam. Nem mondhatom, hogy a mákos sütik a kedvenceim, de ez annyira jól nézett ki a képen, hogy nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ezt el kell készítenem. Láttam, hogy ez olyan jó fajta, omlós tésztájú házi sütemény, és a nagy családi szülinapozásra pontosan ilyen süteményt kerestem. És valóban, az a fajta sütemény, amely finomabb a legtöbb cukrászdai habos-krémes csodánál.
Minden bizonnyal máskor is el fogom készíteni, mert a recept ajánlója szerint 1-2 napos állás után még finomabb, és úgy is meg szeretném kóstolni, mert most a másnapot nem érte meg, még a morzsája sem, nem hogy egy egész szelet sütemény.
Minden bizonnyal máskor is el fogom készíteni, mert a recept ajánlója szerint 1-2 napos állás után még finomabb, és úgy is meg szeretném kóstolni, mert most a másnapot nem érte meg, még a morzsája sem, nem hogy egy egész szelet sütemény.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg porcukor
20 dkg vaj
fél csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
20 dkg darált mák
15dkg cukor
2,5 dl tej
5 dkg gríz
10 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
5 evőkanál baracklekvár
1-2 reszelt alma
Először a tölteléket készítjük el. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a mákot, a grízt és összefőzzük. Az almát meghámozzuk és lereszeljük, ha nem találjuk eléggé édesnek szórjuk rá egy kevés cukrot. Néhány percet várunk és kinyomkodjuk az alma levét. Amikor teljesen kihűlt a mákos töltelék, hozzáadjuk az almát, a mazsolát, és a citrom reszelt héját, majd óvatosan, több részletben beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és két részre osztjuk. Az első lapot kinyújtjuk, és egy kb. 22x33 cm-es kizsírozott tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, rákenjük a tölteléket, és befedjük a másik adag tésztából nyújtott lappal. A tészta tetejét megkenjük tojással és jó mélyen megszurkáljuk a tésztát, hogy a gőz távozni tudjon.
170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tetszőleges kockára vágjuk, és vékonyan leporcukrozzuk a tetejét.
Az újságban található recepten egy kicsit változtattam, a cukor mennyiséget variáltam át egy kicsit, de szerintem így is tökéletes, és elég édes.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése