2018. január 28., vasárnap

Gesztenyés - diós zserbó

A zserbó bármilyen töltelék van benne garantáltan finom. A klasszikus dióson kívül szoktam készíteni mákosat, túrósat  és ezt a csoda finom gesztenyéset. Karácsonykor, húsvétkor és az összes családi ünnepen a diós zserbót a kötelezően meg kell sütni, mert az nálam hozzátartozik az ünnephez. De ez a gesztenyés változat is eleme lehetne bármelyik ünnepi asztalnak.
Most azonban sem karácsony, sem húsvét nincs, egyszerűen csak találtam 2 csomag gesztenyemasszát a fagyasztóban. Az egyik csomag felét szépen elcsipegettük, a másik fele, pedig belekerült a sütibe. A tészta finom omlós, a töltelék szaftos, a tetején lévő csokimáz, kellemesen roppanós. Mesés ízharmónia.
A gesztenye és dió kedvelők biztos, hogy nem fognak csalódni benne.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás
8 dkg porcukor
1 csomag sütőport
csipet só
igény szerint 2-3 evőkanál tejföl
Gesztenye töltelékhez:
30 dkg gesztenyemassza
0,5 dl rum
0,5 - 1 dl tejszín
Dió töltelékhez
10 dkg dió
7 dkg kristálycukor
A lapokra
8-9 evőkanál baracklekvár
Csokimázhoz:
20 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
 
 
A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral és a sóval. Beleütjük az egész tojást, hozzátesszük a margarint és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk.
A gesztenyét villával összetörjük, ízesítjük rummal és annyi tejszínnel, hogy krémes, kenhető állagú legyen.
A diót ledaráljuk és összekeverjük a kristálycukorral.
Egy 21x32 cm-es tepsit alaposan kikenünk zsírral.
Az első lapot tepsi nagyságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit, megkenjük 4-5 evőkanál lekvárral és egyenletesen rászórjuk a cukorral elkevert diót. Következik a második tésztalap.
Erre is kenünk 2 evőkanál lekvárt és rásimítjuk a gesztenye krémet. A gesztenyés réteget szintén megkenjük egy kevés lekvárral, és befedjük a harmadik lappal.
A tésztát megszurkáljuk néhány helyen, hogy sülés közben távozni tudjon belőle a gőz.
170 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük a süteményt.
A csokit elkeverjük az étolajjal, mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk.
 
 
A gesztenyés tölteléket finom krémesre, de nem túl lágyra kell készíteni, ezért a receptben megadott tejszín mennyisége csak irányadó. Attól függően, hogy mennyire száraz a gesztenyemassza, használjunk több vagy kevesebb tejszínt. A gesztenye krém alá valóban csak kevés lekvárt kell tenni, különben nem lehet elkenni rajta a tölteléket. Hogy megőrizzük a szaftosságát, gesztenyés réteg tetejére is kenjük  kevés lekvárt mielőtt befedjük az utolsó lappal.
 
 
Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
 


 

2018. január 21., vasárnap

Búbostarja

Egy vendégség alkalmával azonnal beleszerettem ebbe a finomságba. Akkor csontos tarjából volt készítve, és ettől igazán szaftos volt. Tegnap este eszembe jutott, hogy ezt kellene készíteni, de csontos tarjám nem volt itthon. Gondoltam így is ugyan olyan finom lesz, és tényleg azt lett. A hús omlós, szaftos, a "búb" fűszeres, csodás harmóniát alkotnak így együtt. A habos krumplipürével és a házi savanyúsággal remek vasárnapi ebéd kerekedett belőle.
 


 
Hozzávalók:
8 szelet tarja
2 zsemle
tej
2 baromfi májkrém
3 csirkemáj
petrezselyemzöld
3 tojás
bors
zsír
sajt
 
 
2 tojást keményre főzzük, a zsemléket tejbe áztatjuk. A hús szeleteket kissé kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A májat apró kockákra vágjuk. Elkészítjük a tölteléket. A zsemlékből alaposan kinyomkodjuk a tejet, hozzá keverjük a májkrémet, beleütünk 1 tojást, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük az apró kockára vágott májat és kemény tojást, valamint a petrezselymet.
Egy tepsit kikenünk zsírral, beletesszük a húsokat, és mindegyik tetejére teszünk egy-egy halom tölteléket.
Alufóliával letakarjuk a tepsit és 170 fokos sütőben kb. 50 percen keresztül sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát és további 15 percig anélkül sütjük. Legvégül a búbok tetejét megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük annyi időre, hogy ráolvadjon a sajt.
 
 
Májkrém helyett elkapart csirkemájjal is  készíthetjük. Ha nem jut sajt a tetejére, akkor is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 

2018. január 19., péntek

Lángos

A lángos valamennyi fajtáját nagyon szeretem, lehet az kislángos, kefires, krumplis, káposztás, töltött vagy sima, sajtos, tejfölös, esetleg egy kicsit fokhagymás.
Teljesen mindegy, mert mindig az a kedvenc, amit éppen készítek.  Ez a változat nem csak azért kedvenc, mert finom, hanem azért is mert gyorsan elkészíthető. Nem kell órákig keleszteni, bő egy óra alatt elkészül. Készíthetjük reggelire, egy laktató leves mellé ebédre,
vagy vacsorára. Forrón az igazi, de ha marad belőle mikróban felmelegítve is nagyon jó. Biztos vagyok benne, hogy elégedettek lesztek vele, ha elkészítitek.
 
 
Hozzávalók:
(10-11 db-hoz)
4 dl langyos víz
2 teáskanál cukor
4 dkg élesztő
1 evőkanál só
50 dkg liszt
olaj
 
 
Egy tálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Kissé felfuttatjuk, ekkor hozzákeverjük a sót, majd a lisztet és alaposan kidagasztjuk.
Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Egy nagyobb tálcát kiolajozunk, a tésztából gombócokat készítünk, és a tálcára tesszük (kb. 10-11 db lesz belőle). Letakarjuk és további 10 percig pihentetjük.

 
 Ez idő alatt jól felforrósítjuk az olajat. A tészta gombócokat nagyobb tenyérnyi körökké formázzuk és a forró olajban mind a két oldalukat szép pirosra sütjük.


A formázás során igyekezzünk úgy nyújtani a tésztát, hogy a szélei egyenletes vastagok legyenek és a közepe ne szakadjon meg.
Ízlés szerint kínálhatjuk simán, csak sóval, sajttal és tejföllel, esetleg fokhagymásan.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. január 14., vasárnap

"Piri-piri" csirke, vagy valami hasonló... csípős csirke zöldség ágyon

Egyik este, amikor volt egy kicsi időm, bekapcsoltam a tv-t - tudni kell, hogy nem vagyok nagy tv néző - de semmi olyan műsor nem volt, ami megragadta volna a figyelmemet. Na ilyenkor szoktam a Chili tv-re - bocsánat most már LiChi tv-re - kapcsolni. Ezt a műsort, amelyben egy holland szakács főz még nem láttam, de amit készített rögtön megragadta a fantáziámat. Piri-piri csirkét sütött, ami egy autentikus portugál étel. Címszavakba leírtam a receptet, de inkább úgy döntöttem mielőtt elkészítem, megnézem az interneten is, nehogy nagy bakit csináljak. És ekkor láttam beigazolódni azt az örök érvényű mondást, hogy ahány ház, annyi szokás. Legalább 15-20 féle változatot találtam az első keresés eredményeként. Találkoztam olyan leírással, amelyik mégcsak köszönő viszonyban sem volt azzal az étellel, aminek az elkészítését láttam. Egy közös dolog azonban mindegyikben volt a piri-piri paprika, ami mint megtudtam, egy Afrikából származó igen erős paprikafajta. Gondolom nem minden kis zöldségesnél vagy közértben árulnak piri-piri paprikát, így jobb híján nekem maradt a chili paprika. Szóval a rengeteg autentikus - mert ugye ez mindegyikhez oda volt írva, hogy ez az egyetlen és eredeti - elkészítési mód  közül nekem az maradt a legszimpatikusabb, amit a tv-ben láttam. Lehet, hogy ez nem is piri-piri csirke, csak egyszerűen csípős csirke zöldségágyon sütve. Igen azt hiszem ez a legtalálóbb név rá. De azt hiszem a legfontosabb, hogy finom legyen, és nem az hogy minek nevezzük.
 
 
Hozzávalók:
3 csirke comb
1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika
10-12 koktél paradicsom
2 lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
bors
5-6 szem koriander mag
1 chili paprika, esetleg zöld hegyes erős paprika vagy 1 mokkáskanál chili pehely
fél citrom leve
olívaolaj
 
 
Először a csirke pácot készítjük el. A chilit  és a fokhagymát nagyon apró kockákra vágjuk. Frissen őrölt borsot és sót adunk hozzá. Bele csavarjuk a citrom levét és az olajat.
A combokat szétvágjuk, és kissé beirdaljuk mind a két oldalukat, majd alaposan bekenjük páccal. 
 
 
Tepsibe tesszük a combokat és  mellé tesszük nagyobb darabokra vágott szines paprikát,  koktélparadicsomot, és a cikkekre vágott lilahagymát. Kicsit megsózzuk, kevés olajat csorgatunk rá.
 
 
Lefedjük alufóliával és légkeveréssel, 170 fokon kb. 1 órán keresztül sütjük.
 
 
Ekkor levesszük róla a fóliát és kb. 20 perc alatt megpirítjuk a csirkét.
 
 
Nagyon finom lett! Biztosan belekerül a családi repertoárba.
Rizs körettel készítettem, de legközelebb cikkekre vágott steak krumplival fogom megcsinálni.
Gondoltam, hogy jó lesz ez az étel, mert a tv-ben nagyon jól nézett ki, de felül múlta a várakozásomat. Sokkal finomabb mint azt vártam, és az elkészítése is nagyon egyszerű.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!



2018. január 10., szerda

Sajtos - sonkás rakott tészta


Még mindig az ünnepi hús és édes sütemény dömping hatása alatt vagyok. Az elmúlt bő három hétben annyi nehéz ételt, és édes süteményt ettünk, hogy jól esett, egy finom sajtos - sonkás tészta. Egyébként is szeretjük a tésztát és a sajtot is, így együtt meg főleg.
 


Egyszerű étel, mégis nagyon jól variálható. Penne tésztából készítettem, mert ebből a legszaftosabb, de fodros kockából is szoktam készíteni, és abból is ugyan olyan finom. Én azért készítem, durum tésztából, mert azt nem "lehet" szétfőzni, és sokkal masszívabb a belőle készült étel. Természetesen tojásos tésztából, vagy szines tésztából  is főzhetjük.
A sonkát helyettesíthetjük, pirított virslivel vagy bacon kockákkal. A sajtnak sem kell feltétlenül egy félének lenni. Minél több fajta van benne, annál ízletesebb. Én most a maradék gouda és füstölt edami sajtot használtam fel. Aki szereti zöldfűszerekkel is megbolondíthatja. Én általában petrezselyem zöldéjét teszek bele, de a mostani főzés során ez kimaradt az ételből.
 

Ugye milyen változatosan elkészíthető? Ezen kívül gyorsan készen van, amíg fő a tészta elkészül a mártás, a többi pedig már a sütő dolga.
 
 
Hozzávalók:
35 dkg pene tészta
2 tojás
2 dl tejföl
5 dkg puha vaj
10 dkg sajt
20 dkg gépsonka
bors
15 dkg sajt
(esetleg petrezselyem)
 
 
Amíg kifőzzük a tésztát, elkészítjük a mártást. A vajat habosra keverjük a tojások sárgájával, hozzákeverjük a tejfölt. Ízesítjük sóval, borssal és ha szeretjük, akkor apróra vágott petrezselyemmel. Belekeverjük az apró kockára vágott gépsonkát és a reszelt sajt felét. A tojásfehérjéből habot verünk és óvatosan a tojásos masszához forgatjuk.
A tésztát leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük és a tojásos-tejfölös masszához keverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal és beleöntjük a tésztát, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt massza már nem folyik, de még lágy, és a tetején pirulni kezd a sajt.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

2018. január 8., hétfő

Szépenkelt

Hogy miért Szépenkelt.... fogalmam sincs. Talán, mert a pihentetés alatt szépen megkel. Nagyon hasonlít a  darázsfészekre, vagy a ferdinánd-tekercsre, de mégsem ugyan olyan. Frissen, langyosan a legfinomabb, de ha marad másnapra az sem fog ránk száradni. Én tejjel szeretem a legjobban ezt a kelt tésztát, amely a nagymamám öröksége. Tőle tanulta az anyukám, én pedig tőle. Remélem a gyerekeim is készítik majd, és nem fog feledésbe merülni ez a régi recept.
 

 

Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
25 dkg olvasztott margarin
2 dl tej
5 dkg élesztő
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
Töltelékhez:
20 dkg margarin
25 dkg kristálycukor
15 dkg dió
Tetejére:
1 tojás
1 dl tej
6 evőkanál kristálycukor


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel, amelybe 1 evőkanál cukrot keverünk. A lisztet átszitáljuk, hozzáöntjük az olvasztott margarint, a tojások sárgáját, a maradék cukrot, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, és 2 cipóra osztjuk, majd kisujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a krémmel.
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a diót (ezekkel, már nem kell sokáig keverni!), és vékonyan megkenjük vele a tésztát. Az egészet feltekerjük, mint a bejglit, és kb. 3 cm-es tekercseket vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt, vagy alaposan kizsírozott tepsibe,2 cm-es távolságra tesszük egymástól.
A tekercsek tetejét megkenjük tojással, és 50-60 percig pihentetjük.
170 fokra előmelegítjük a sütőt és félig megsütjük. Ekkor megkenjük a tejjel, amelyben elkeverünk 2 evőkanál cukrot. A maradék cukrot rászórjuk a tekercsek tetejére, és készre sütjük a sütit.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 






 

2018. január 2., kedd

Rétes

Ó azok a rétesek, amelyeket úri dédi sütött. Ő a férjem nagymamája volt, és a gyerekek miatt hívtuk dédinek. Az igazi házi kézzel nyújtott, kicsit zsíros, de annál finomabb vékony lapokból álló, jó cukros.... Még most is érzem az ízét, olyan finom házi rétes azóta sem ettem, és sajnos már nem is fogok. Én is próbáltam már készíteni, és azt hiszem elég jól is sikerült, de mégsem lett olyan mit Dédié. Kicsit közrejátszik a "lustaság", de inkább az időhiány az oka, hogy én inkább réteslapból készítem a rétest. Mondhatom így is nagy sikere szokott lenni. Szilveszterre 12  rúddal készítettem és egy nap alatt az egész elfogyott az utolsó morzsáig. Én most túrós, meggyes és káposztás töltelékkel készítettem.
 
 
Érdemes arra figyelni, hogy többféle méretben vannak réteslapok, amiből én készítettem, azok kb. 40x40 cm-es lapok voltak.
Egy rúd réteshez 3 lapot használok. 
 
 
Hozzávalók:
18 réteslap (6 rúdhoz - 2 túrós, 2 meggyes, 2 káposztás)
A lapok kenéséhez:
3 csapott evőkanál tejföl
15 evőkanál étolaj
Túró töltelékhez 2 rúdhoz
45 dkg túró
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor2 tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál gríz
5 dkg mazsola
Meggy töltelékhez 2 rúdhoz
50 dkg meggy
4 evőkanál kristálycukorízlés szerint fahéj
2 evőkanál zsemlemorzsa
Káposzta töltelékhez 2 rúdhoz
80 dkg fehér káposzta
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál zsír
ízlés szerint őrölt bors
 

A réteslapokat szétszedjük, amíg nem használjuk, letakarjuk konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
 

A tejfölt összekeverjük az étolajjal, ezzel fogjuk megkenni a lapokat és a rétesek tetejét.
 

A túrós töltelékhez összekeverjük a túrót a tojássárgájával, a cukorral, vaníliás cukorra, a grízzel, a mazsolával és a tejföllel. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a túróhoz forgatjuk.
 Az első lapot kiterítjük egy konyharuhára, vékonyan megkenjük a tejfölös olajjal, rátesszük a második lapot, ezzel is ugyan így járunk el, majd következik a harmadik lap.
A tölteléket két részre osztjuk, felét egyenletesen szétszórjuk a réteslapon. Ha túl hígnak találjuk a tölteléket, kevés grízzel megszórhatjuk a lapot.
A tészta két szélt visszahajtjuk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük mint a bejglit.
Még egy ugyan ilyen rétest készítünk a túrós töltelékkel.
A rétes tetejét is lekenjük a tejfölös-olajos keverékkel. A tetejét megszúrjuk, mint a bejglit. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A réteslapok esetében a meggyes és a káposztás esetében is ugyan úgy járunk el, mint a túrósnál.
A meggyes réteshez a kifejtett, alaposan lecsepegtetett meggyet szintén két részre osztjuk.
A réteslapot meghintjük zsemlemorzsával, szétszórjuk rajta a meggyet és meghintjük fahéjjal kevert kristálycukorral. Ezt is úgy tekerjük fel, mint a túrós rétest. A megmaradt töltelékből készítünk még egy rétes tekercset.
A káposztás réteshez lereszelünk a káposztát, kicsit lesózzuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ekkor kinyomkodjuk a levét. Egy lábosban kristálycukrot karamelizálunk, hozzáadjunk a sertészsírt, majd amikor felolvadt rátesszük a kicsavart káposztát. Szép barnára pirítjuk. Amikor elég puha és barna a káposzta megszórjuk ízlés szerint borssal.
A továbbiakban ezzel is ugyanúgy járunk el mint az előző két rétes esetében.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!