Most azonban sem karácsony, sem húsvét nincs, egyszerűen csak találtam 2 csomag gesztenyemasszát a fagyasztóban. Az egyik csomag felét szépen elcsipegettük, a másik fele, pedig belekerült a sütibe. A tészta finom omlós, a töltelék szaftos, a tetején lévő csokimáz, kellemesen roppanós. Mesés ízharmónia.
A gesztenye és dió kedvelők biztos, hogy nem fognak csalódni benne.
Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás
8 dkg porcukor
1 csomag sütőport
csipet só
igény szerint 2-3 evőkanál tejföl
Gesztenye töltelékhez:
30 dkg gesztenyemassza
0,5 dl rum
0,5 - 1 dl tejszín
Dió töltelékhez
10 dkg dió
7 dkg kristálycukor
A lapokra
8-9 evőkanál baracklekvár
Csokimázhoz:
20 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral és a sóval. Beleütjük az egész tojást, hozzátesszük a margarint és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk.
A gesztenyét villával összetörjük, ízesítjük rummal és annyi tejszínnel, hogy krémes, kenhető állagú legyen.
A diót ledaráljuk és összekeverjük a kristálycukorral.
Egy 21x32 cm-es tepsit alaposan kikenünk zsírral.
Az első lapot tepsi nagyságúra nyújtjuk és kibéleljük vele a tepsit, megkenjük 4-5 evőkanál lekvárral és egyenletesen rászórjuk a cukorral elkevert diót. Következik a második tésztalap.
Erre is kenünk 2 evőkanál lekvárt és rásimítjuk a gesztenye krémet. A gesztenyés réteget szintén megkenjük egy kevés lekvárral, és befedjük a harmadik lappal.
A tésztát megszurkáljuk néhány helyen, hogy sülés közben távozni tudjon belőle a gőz.
170 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük a süteményt.
A csokit elkeverjük az étolajjal, mikróban vagy gőz fölött felolvasztjuk, és a kihűlt sütemény tetejére öntjük. Hosszúkás szeletekre vágjuk.
A gesztenyés tölteléket finom krémesre, de nem túl lágyra kell készíteni, ezért a receptben megadott tejszín mennyisége csak irányadó. Attól függően, hogy mennyire száraz a gesztenyemassza, használjunk több vagy kevesebb tejszínt. A gesztenye krém alá valóban csak kevés lekvárt kell tenni, különben nem lehet elkenni rajta a tölteléket. Hogy megőrizzük a szaftosságát, gesztenyés réteg tetejére is kenjük kevés lekvárt mielőtt befedjük az utolsó lappal.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!