2018. június 27., szerda

Meggyes rácsos

Ismét egy meggyes sütit sütöttem. Még pontosan egy sütire való meggyet tudtam szedni. A nagy meleg miatt sajnos nálunk nagyon gyorsan leért a meggy. De egy szavam sem lehet, mert rengeteg meggy került a fagyasztóba, és bőven készült belőle befőtt, szörp, gyümölcslé és lekvár. Úgyhogy az idén a fákról már nem tudok gyümölcsöt szedni, de a meggyes sütikről és ételekről nem kell lemondanunk.
A házias sütemények kedvelőjének biztosan ízlik majd ez a sütemény, az omlós tésztával, a savanykás meggyel.

 
Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 tojás
1 csomag sütőpor
csipet só
 szükség esetén 1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
3-4 evőkanál meggylekvár
2-3 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált dió
1 kg fejtett meggy
3-4 evőkanál kristálycukor


 
A lisztet elkeverjük a porcukorral, a sóval, hozzáadjuk a tojást, a margarint és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges tejfölt gyúrunk hozzá.
A tészta 3/4 részét kinyújtjuk és egy sütőpapírral bélelt 35x38 cm-es tepsibe tesszük. A tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, megszórjuk zsemlemorzsával, vagy darált dióval és rászórjuk a meggyet, amelynek a tetejére szórjuk a kristálycukrot.
A maradék tésztából berácsozzuk a sütemény tetejét és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tepsiben hűtjük ki,  majd tetszőleges formára vágjuk.

 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

2018. június 20., szerda

Málnaszörp (meggy, ribizli, szeder)

Az idén meggy és málna tekintetében kegyes volt velünk az időjárás. Mind a két gyümölcsből rengeteg termett a kertünkben. Készítettem belőlük lekvárt, fagyasztottam le a téli gyümölcslevesekhez, és természetesen az idén is került jócskán gyümölcslé és szörp is a kamra polcaira. Ezt  receptet legalább 15 éve kaptam, és azóta mindig így készítem a málna-, a meggy-, a ribizli- és a szederszörpöt.
 
 
A hozzávaló gyümölcs leszedése és előkészítése az, ami igazán sok időbe telik. A szörp elkészítése ezek után már egyáltalán nem időigényes és bonyolult művelet. Nálunk mindig a gyümölcs szüret, a leszemezés, és kifejtés  a legsarkalatossabb pontja  befőzésenek. A többi már gyerekjáték ezekhez képest, mert már csak össze kell zúzni, édesíteni, lecsepegteni és üvegbe zárni.  Nem kell főzni, dunsztolni, mégis eláll a következő nyárig. És ami a legfontosabb valódi gyümölcsből van, nem tartalmaz semmi szinezéket, ízfokozót és nagyon-nagyon finom.
 Az eredeti recepthez képest a cukor mennyiségét lecsökkentettem, de szerintem így is elég édes. Természetesen, aki a nagyon édes szörpöt szereti, nyugodtan növelheti a cukor mennyiségét.
 
 
Hozzávalók:
1 kg tisztított gyümölcs
4 dl víz
35 dkg cukor
1 késhegynyi borkősav
1 mokkáskanál szalicil
 
 
A gyümölcsöt összezúzzuk, hozzákeverjük a borkősavat és a szalicilt, majd hozzáöntjük a vizet. Az gyümölcsöt egy tüllzacskóba öntjük, és felakasztjuk. Egy tálat teszünk alá a lecsepegő lének, és így hagyjuk egy napig. A zacskót nem szabad nyomkodni, a lének magától kell kicsöpögnie.
A lecsöpögött lé minden literjéhez 35 dkg cukrot keverünk. Addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Ha ez megtörtént a szörpöt tisztára mosott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük vagy ledugaszoljuk és a végleges helyére tesszük.
 
 
Bízom benne, hogy amikor télen kinyittok egy üveg szörpöt, érezni fogjátok a nyár ízét és illatát.

2018. június 14., csütörtök

Meggyes lepény

Már nagyon vártam, hogy érjen a meggy, és a friss gyümölcsből készíthessem a finomságokat. A meggy "előhírnökét" a cseresznyét is kedvelem, de nálam a meggy a nyerő. Imádom a savanykás ízét, és csoda szép piros színét. Folyamatosan nézegettem, hogy mikor lesz elég érett gyümölcs, egy jókora adag meggyes lepényhez. Ahogy elkezdett érni, folyamatosan megettük a piros bogyócskákat, úgyhogy szinte esélytelen volt a süti készítés. Aztán a múlt heti forróság meghozta a meggy-dömpinget, és végre elkészülhetett az áhított meggyes lepény.
Ezt a sütit is Anyukám receptje alapján szoktam készíteni, de ez is olyan, mint a zserbó, soha nem lesz olyan mint az övé. Habár szerinte ugyan olyan finom, de nekem az Ő általa készített meggyes lepénynél nincs finomabb.

 
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet só
15 dkg porcukor
1 tojás
25 dkg margarin
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
1 kg magozott meggy
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
4-5  evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál fahéj
Tetejére:
1 tojás

 
A tésztához összekeverjük a lisztet, a sütőporral, a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor apró morzsalékos a tészta, hozzáütjük a tojást, belekanalazzuk a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát két részre osztjuk, és felével kibélelünk egy kb. 33x33 cm-es, kizsírozott tepsit.
A tésztára szórjuk a zsemlemorzsát, ráterítjük a kifejtett meggyet és megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukrral, majd befedjük a másik kinyújtott tésztával.
A sütemény tetejét megkenjük felvert tojással és néhány helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben kialakuló gőz szabadon tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
170 fokra előmelegített sütőben arany-barnára sütjük.
Csak akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt, mert sütés közben a meggy levet ereszt, és forrón kifolyik a tésztából. Hidegen viszont tökéletesen szeletelhető.

 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 
 
 

2018. június 3., vasárnap

Tepsis csirkemell tejszínes spárgával

Tudjátok mennyire szeretem a spárgát, ezért ismét egy ilyen ételnek a receptjével készültem.


A spárgának nem túl hosszú a szezonja, ezrét, amíg kapható a friss, addig szinte minden héten készítek valami spárgás ételt. Igazi vitamin és ásványianyag-bomba, és nem mellesleg finom is.
Az előbb említett pozitív tulajdonságain túl, szintén nem elhanyagolható tény, hogy az elkészítése is elég egyszerű, és nem időrabló. De a legnagyobb pozitívuma a friss és nagyon finom íze, ami semmi más zöldséghez nem hasonlítható üde és kellemes.


Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell filé
1 csokor zöldspárga
1 csomag újhagyma fehér része
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
ételízesítő
fehérbors
4 dl tejszín
5 dkg reszelt sajt
 
 
A csirkemellből szeleteket vágunk, kissé megklopfoljuk, sóval és borssal ízesítjük, és néhány percre félretesszük. Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kivajazunk és beletesszük a hússzeleteket.
Egy serpenyőben vajat hevítünk, és elkezdjük rajta dinsztelni a vékony karikára vágott hagymát, amikor egy kicsit összeesett a hagyma, hozzá adjuk a kb. 2 cm darabokra vágott spárgát, ízesítjük ételízesítővel és fehérborssal. Amikor elkezd puhulni a spárga, megszórjuk egy evőkanál liszttel és felöntjük 4 dl tejszínnel. Összeforraljuk a tejszínes ragut és a húsokra öntjük. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd befedjük az edényt alufóliával és 170 fokos sütőben addig sütjük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor levesszük róla a fóliát, és megpirítjuk rajta a sajtot. 
Párolt rizzsel vagy sütl krumplival a legfinomabb.


Nagyon jó étvágyat kívánok Nektek!