A nyárban az a legjobb, hogy folyamatosan érnek a gyümölcsök. Imádom valamennyit, ezért most egy olyan sütit készítettem, mely tele van gyümölccsel, és nem is egy fajtával, hanem annyival, amennyit éppen itthon találtam. Tettem bele egrest, szedret, szilvát, sárga és őszibarackot. De a gyümölcsök kombinációjának a csak a kedvünk, illetve az itthon található gyümölcsök fajtája szab határt. Szerintem minél több, és egymással harmonizáló gyümölcsből készítjük, annál finomabb. És nem csak az íze az ami elvarázsolja az embert, hanem a látványa is. A sok színes gyümölcs, és a tetején lévő ropogós habrács szemet gyönyörködtető, és nassolásra csábító.
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
4 tojássárgája
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
Rakományhoz:
1 kg gyümölcs
Habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
csipet só
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk az élesztőt. A megkelt élesztőt a liszthez öntjük, majd a lágy vajat és a tojások sárgáját is hozzátesszük, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. A lágy tésztát, 22x33 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és félig megsütjük a tésztát. Az elősütött tésztára ráterítjük a megmosott, lecsepegtetett, esetleg feldarabolt gyümölcsöket, és berácsozzuk a habbal. A habhoz a tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd kis adagokban hozzákeverjük a cukrot. Addig keverjük, amíg szép fényes és nagyon kemény habot kapunk. Ekkor habzsákba töltjük a habot és berácsozzuk a sütemény tetejét. Visszatesszük a sütőbe és 140 fokon nem sütjük, inkább szárítjuk a habot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése