Már napok óta kívántam a palacsintát. De a végső lökés az volt, amikor rátaláltam, jobban mondva hallottam a tejfölös palacsintáról. Olyan sok dicséretet hallottam róla, hogy mennyire puha, légiesen könnyű,finom, hogy eljött az ideje a palacsinta sütésnek.
És tényleg olyan finom lett, mint amilyennek mondták. Azt hiszem ezentúl, ez a palacsintatészta lesz az alapja minden palacsintás finomságnak, amit készíteni fogok.
Hozzávalók:
Palacsintához:
3 tojás
1 evőkanál cukor
1 kis pohár tejföl
csipet só
50 dkg liszt
kb. 4 dl tej
kb. 5 dl szódavíz
3 evőkanál étolaj
Vaníliakrémhez:
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
3 dl tej
Csokikrémhez:
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
5 dkg étcsoki
1 evőkanál holland kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tejfölt, és simára keverjük. Hozzátesszük a lisztet, majd fokozatosan a tejet és a szódavizet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a tésztához keverjük. Legutoljára az olajat tesszük a tésztához, és megsütjük a palacsintákat.Elkészítjük a krémet, amelyhez a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Amikor már kifehéredett a keverék, hozzáadjuk a lisztet és azzal is alaposan kikeverjük. A keverékhez hozzáadjuk a tej felét. A másik felét felforraljuk, kevergetés közben hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket és sűrű krémet főzünk belőle. Az alap mind a két krém esetében ugyan így készül. Vaníliás krém esetében hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a csoki krémnél, pedig a forró krémhez adjuk a csokit és az átszitált kakaóport, majd simára keverjük.
Amikor langyosra hűltek a krémek megtöltjük velük a palacsintákat, és a szokásos módon feltekerjük.
A receptbe leírt tej és a szódavíz mennyisége csak irányadó, nagymértékben függ a liszt minőségétől.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése