A legfinomabb sütemények mindig a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek. De csak azért, mert egyszerű, még nagyon mutatós és finom is lehet. Erre nagyon jó példa a csíkos krémes, amely dióval, mákkal, kakaóval ízesített piskóta lapokból áll, és könnyű grízes krémmel van töltve. Valóban csupa egyszerű dolog, a végeredmény mégis mesésen finom sütemény lesz. Az elkészítése nem bonyolult, inkább kicsit időigényes, mert minden lapot külön - külön kell összekeverni és megsütni. Ennyi fáradozást azonban megér, mert mesésen finom és csinos sütemény lesz a végeredmény.
(A képek árulkodnak, ezt a krémest még húsvétra sütöttem, csak ugye megint megcsúsztam a receptírással.)
Hozzávalók:
Kakaós laphoz:
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
5 evőkanál kakaó
1 kis pohár tejföl
1 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Diós laphoz:
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
5 evőkanál darált dió
1 kis pohár tejföl
1 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Mákos laphoz:
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
5 evőkanál darált mák
1 kis pohár tejföl
1 tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Krémhez:
8 dl tej
8 evőkanál gríz
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
csokidara
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és tovább keverjük. A liszthez szórjuk a szódabikarbónát, a kakaót, majd laza mozdulatokkal a tojásos masszához forgatjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy 22x33 cm-es tepsit, és egyenletesen elkenjük benne a tésztát. A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és megsütjük benne a kakaós piskótát. Kb. ujjnyi vastag lapot fogunk kapni. Amíg sül a tészta, ugyanígy készítjük el a diós, és a mákos piskótát is.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. A tejben megfőzzük a grízt, és teljesen kihűtjük. A vajat habosa keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, és a teljesen kihűlt grízes krémhez keverjük. A krémmel megkenjük a lapokat, úgy, hogy a legfelső lapra is maradjon. A kész sütemény tetejét csoki darával díszítjük.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése