2019. július 2., kedd

Citromkrémleves

Már sokszor mondtam, hogy a mi családunkba az ebéd vagy vacsora elmaradhatatlan része a leves. Igyekszem is mindig valami finom levest főzni.  A leves a magyar konyhában igen fontos szerepet tölt be. Tekinthetünk rá előételként, étvágygerjesztőként, de egy tartalmas leves akár az egytálétel szerepét is betöltheti.
Minden évszaknak megvannak a szezonális, illetve évszakhoz igazodó levesei.  Télen a nehezebb, tartalmasabb levesekre vágyunk, amelyek átjárja minden porcikánkat átmelegítenek, megnyugtatnak, ellazítanak. Nyáron viszont nem azt várjuk a levestől, hogy felmelegítsen, hanem, hogy lehűtsön.Tombol a nyár, és ilyenkor jólesik egy frissítő, hideg gyümölcsleves. Persze a könnyű zöldség levesek, a zsenge borsóból, karalábéból, és vajbabból főzött leves ilyenkor is jól esik. De igazi felüdülést a hideg gyümölcslevesek hoznak. 
Annak idején nagymamám isteni citromlevest készített, de sajnos, az elkészítés pontos fortélyait nem tanultuk meg tőle, sem anyukám, sem én. Ezért nem volt más hátra, minthogy kikísérletezzek egy saját citromkrémlevest. 
A saját recept alapján készült levesem nem olyan, mint Mamáé, de egyre jobban elő jön a régi íz. 
Most megosztom veletek, hogy én hogyan készítem ezt a hűsítő finomságot.


Hozzávalók:
4 citrom 
5-6 ág citromfű
3 dl tejszín
ízlés szerint cukor (vagy méz)
fél cm friss gyömbér  
2 evőkanál étkezési keményítő
csipet só
citromfű vagy menta


Felforralunk 1,5 l vizet, beletesszük a sót, 1 citrom reszelt héját, a citromfüvet, a finomra reszelt gyömbért és a cukrot. Amikor a főzet felforrt, és feloldódott benne  a cukor, kiszedjük belőle a citromfüvet, és beleöntjük a citromok kifacsart levét. A keményítőt elkeverjük a tejszínnel, és a forró leveshez öntjük. Kis lángon, kevergetve újraforraljuk.
Alaposan lehűtjük, menta vagy citromfű levelekkel és citrom karikákkal tálaljuk.
Tejszín helyett krém joghurttal is készíthetjük, de így még savanykásabb.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése