2019. szeptember 17., kedd

Kókuszos csiga

Családi ünnepek, lakodalmak, kirándulások kedvenc sütijét sütöttem.  Sokáig "mumus" sütinek számított nálam a kókuszos csiga, mert nagymamám mindig úgy rákészült, hogy emiatt valami nagyon bonyolult dolognak gondoltam. (A drágám ugyan így volt a madártejjel is.) Ez a félelmem akkor szűnt meg, amikor öcsém esküvőjére sütöttük anyukámmal és keresztanyámmal. Ekkor jöttem rá, hogy ez valójában, egy egyszerűen elkészíthető süti. Az egyszerűsége mellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy csodásan finom, és sokáig eltartható lesz a végeredmény. Hát kell ennél több? Szerintem nem......



Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
4 tojássárgája
3 dkg élesztő
0,5 dl tej
2 evőkanál porcukor
Habhoz:
4 tojásfehérje
35 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
1 mokkáskanál citromlé


A langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztbe elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és 1 órán keresztül hűtőszekrénybe pihentetjük.


Amíg pihentetjük a tésztát, elkészítjük a habot. Gőz fölött elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét. Amikor már kifehéredett, hozzákeverjük a porcukrot és kemény habot verünk belőle. Belekeverjük a citromlevet és a kókuszreszeléket. 
A tésztát vékonyra nyújtjuk (kb. A4-es papír méretűre), megkenjük hab negyed részével, és a tésztát feltekerjük, mint a bejglit szoktuk. A tekercsből 1 cm széles szeleteket vágunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. A tekercsek között hagyjunk helyet, mert sütés közben megnőnek. 170 fokos sütőben világosra sütjük a sütiket. 
Még melegen porcukorba forgatjuk a kis tekercseket, habár én nem szoktam, mert így is elég édes és mutatós a süti.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése