2019. október 22., kedd

Borzas Kata

Egyik kedvenc diós süteményem receptjét szeretném megosztani veletek. Tudom, sokszor mondom, hogy ez, vagy az a sütemény a kedvencem. És ez valóban így is van. Ha valaki megkérdezné, hogy melyik süti a leges-legkedvesebb a számomra, nehezen tudnék válaszolni rá. Ennek az az oka, hogy a süti a szenvedélyem. És nem csak a süti evés, hanem sokkal inkább a süti sütés. Imádom, ahogy a hozzávalókból valami új, csodás finomság jön létre. 


A mostani süti egyszerű omlós tésztáját a lekváros, diós-habos töltelék egészíti ki, csodás finomsággá. A süti küllemét pedig a borzas felső tészta teszi egyedivé. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége.


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 citrom leve és reszelt héja 
Töltelékhez:
3 tojásfehérje
15 dkg kristálycukrot
15 dkg dió
3+5 evőkanál baracklekvár


A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a vajat, és hozzágyúrjuk a tojások sárgáját, majd a citrom levét és reszelt héját. A tésztát szép simára gyúrjuk, és két részre osztjuk. A tészta egyik felét fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre fagyasztószekrénybe tesszük.


Kizsírozunk egy 23x33 cm-es tepsit, kinyújtjuk azt a tésztát, amelyik nem volt a fagyasztóba és bele tesszük a tepsibe. A tésztát megkenjük 3 evőkanál lekvárral, amelyre rásimítjuk a diós habot.
A krémhez kemény habbá verjük a tojások fehérjét. Amikor már jó kemény hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, amíg a cukor el nem olvad. Amikor már szép fényes a hab, hozzákeverjük a diót, és az 5 evőkanál lekvárt. Kivesszük a fagyasztóból a másik tészta adagot, és nagy lyukú reszelőn a diós hab tetejére reszeljük.
A tésztát 170 fokosra előmelegített sütőbe, kb. 40 perc alatt megsütjük.


Ha kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét és hosszúkás szeletekre vágjuk. Én most nem porcukroztam, mert így is kellően édes. 
Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése