2019. október 12., szombat

Erzsike szelet

Amikor gyerek voltam ez a süti volt a kedvencem. Mindig ezt kértem anyukámtól. Nagyon szerettem, és azóta is szeretem, mert a tésztarétegeket, csodásan finom csoki és vanília krém teszi légiesen könnyűvé és puhává. 


Csupa kedves emlék köt ehhez a sütihez, az egyik az, hogy annak idején szentül meg voltam győződve, hogy anyukámról nevezték el. Persze nem így volt, mert már ő is ezzel a névvel kapta egy munkatársától. Nekem viszont ez maradt az "Anyu" süti, és a mai napig is mind a kettőt imádom.


Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg porcukor
2 tojás
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
50 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál tejföl
Krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
Tetejére:
10 dkg étcsoki


A tojást, a porcukrot, a mézet, és a vajat gőz fölött összekeverjük. Amikor a tojásos krém kihűlt, hozzátesszük a szódabikarbónával elkevert lisztet, és szükség szerint a tejfölt. Sima állagú tésztát gyúrunk belőle, 3 részre osztjuk, és külön - külön világos lapokat sütünk belőle (kb. 25 x 35 cm-es tepsi, zsírozott, lisztezett hátlapján).
A tej felét simára keverjük a liszttel. A tej másik felét felforraljuk és a lisztes keveréket folyamatos kevergetés közben megfőzzük benne. 
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd összekeverjük a kihűlt lisztes krémmel. A vajas krémet két részre osztjuk az egyik részbe 1 csomag vaníliás cukrot, a másik felébe 2 evőkanál kakaóport keverünk.
Az első lapot megkenjük a kakaós krémmel, befedjük a második lappal. Erre rákenjük a vaníliás krémet, majd az utolsó lappal befedjük. 
A sütemény tetejét gőz fölött felolvasztott csokival bevonjuk.
Másnapig várunk a süti felvágásával, hogy a lapok jól átpuhuljanak. Az egész süti készítésben ez a legnehezebb feladat, de megéri a várakozást.



Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok hozzá!

2 megjegyzés:

  1. SZIA MILYEN HŐFOKON ÉS MENNYI IDEIG KELL SÜTNI A VÁLASZODAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A lapok elég vékonyak, így 170 fokon, 5-6 perc alatt szép világosra megsülnek. Megpirítani nem szabad a lapokat. Természetesen ez csak hozzávetőleges idő, mert nagymértékben függ a sütőtől. Remélem tudtam segíteni.

      Törlés