2019. november 6., szerda

Almás - mákos szelet

Tegnap egész nap szakadt az eső, így jól esett, hogy a konyhában jóval melegebbet csinált a begyújtott sütő, mint amilyen a lakás többi részében volt.  A kellemes melegen túl, az igazi élvezet azonban az volt, ahogy a süti illat elárasztotta a konyhát.
Valódi őszi sütit sütöttem, almával, mákkal, szilvalekvárral. Ugye jól hangzik? Mákos zserbót szerettem volna készíteni, aztán rátaláltam egy almás-diós zserbó receptre. 
De én nem diós sütire, hanem mákosra vágytam! Adott volt a feladat, át kellett alakítani mákos sütivé, élesztős tészta helyett sütőporos linzer tésztára, és kedvet kaptam az almás töltelékhez is. Így aztán, többféle süti receptjéből állítottam össze a saját "kreálmányomat", amely igazán finom lett. Biztos máskor is el fogom készíteni.  


Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 tojássárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tejföl
csipet só
fél citrom reszelt héja
Mák töltelékhez:
10 dkg darált mák
7 dkg cukor
2,5 dkg gríz
1,25 dl tej
2 tojásfehérje
3-4 evőkanál szilvalekvár
Alma töltelékhez:
1 kg reszelt alma
1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint akár több is lehet)
2 mokkáskanál fahéj


A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a csipet sóval, és a cukorral. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd összegyúrjuk a tojással, a tejföllel, és  a reszelt citromhéjjal. 3 részre osztjuk és letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a töltelékeket.
A mákos töltelékhez összekeverjük a darált mákot a cukorral, a grízzel, és összefőzzük a tejjel. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és laza mozdulatokkal a kihűlt mákos masszához keverjük.
Az alma töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almát. Kinyomkodjuk a levét, összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.


Egy közepes méretű (kb.: 25x35 cm-es) tepsit kizsírozunk és az egyik tésztalappal kibéleljük. Megkenjük szilvalekvárral és rákenjük a máktölteléket. Befedjük a második lappal, amelyre ráhalmozzuk a reszelt almát. Az egészet befedjük a harmadik cipóból nyújtott tésztával, jó mélyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz ne feszítse szét a sütit. 170 fokra előmelegített sütőben  szép aranysárgára sütjük, majd amikor kihűlt, csoki mázzal bevonjuk.
Amikor a csoki teljesen megszilárdul, hosszúkás szeletekre vágjuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése