Amióta megvettem a Vidék íze újság februári számát, folyamatosan szemeztem a címlapján lévő színes amerikai fánkokkal.
A recept annyira megtetszett, hogy vásároltam hozzá egy fánksütő tepsit, mert mint kiderült, ez egy kevert tésztás fánk. Eddig, csak a jó édes, és zsíros amerikai fánkot ismertem, ezért vonzott ez a változat. Ugyanakkor izgatta a fantáziámat, hogy az interneten milyen recepteket találok. A legtöbb esetben az "igazi" amerikai fánkot, ugyan úgy élesztős tésztából készítik, és olajban sütik, mint a mi szalagos fánkunkat. De találtam kevert tésztás amerikai fánk receptet is, ami hasonlított az újságban lévő recepthez. Mivel már meg van a tepsi, és lelkiekben is rákészültem a kevert fánkra, egyértelmű volt, hogy megsütöm a kinézett a receptet. Isteni finom lett, a tésztája könnyű, laza, és főleg nem zsíros. Azt hiszem, ha gyors finomságra vágyunk sokszor fogom készíteni. A díszítése tovább tart, mint magának a tésztának az összeállítása és sütése.
Ebből a tészta mennyiségből nekem 22 darab fánk lett. Egyszerre 12 darabot tudtam sütni a tepsiben, de a második adag tésztának nem ártott, a várakozás. A második adag ugyan olyan lett, mint az első.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
10 dkg olvasztott, de nem forró vaj
2 db tojás
2 dl tejszín
Egy tálba összekeverjük a tojást, a tejszínt és a vajat. Egy másik edénybe beleszitáljuk a lisztet, a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sütőport, és a csipet sót. Ezután a száraz anyagokat összevegyítjük a tojásos folyékony hozzávalókkal. Éppen csak addig keverjük, amíg elkeverednek a hozzávalók, nem szabad túlkeverni! A fánksütő tepsit kikenjük zsírral.
A tésztát habzsákba tesszük és a formákat 3/4 részig töltjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és 15-20 perc alatt készre sütjük a fánkokat.
Amikor kihűltek csokival vagy cukormázzal bevonjuk, és kedvünk szerint díszítjük, díszítő cukorral, pirított dióval, mandulával.
(A cukor mázhoz 15 dkg porcukrot simára kevertem 1 kisebb citrom levével.)
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szia! Milyen tejszínt használtál hozzá?
VálaszTörlés