2020. július 2., csütörtök

Almás rácsos

Már nagyon végét járja a tavalyi alma. Már kicsit fonnyadtak, nem olyan zamatosak, de azért sütibe még remekül felhasználhatóak. A spájzban ott várakozott néhány nem túl szép példány. Nem szépek, de épek és egészségesek voltak, és tudtam, hogy egy kis fahéjjal és citromhéjjal megbolondítva remek süti töltelék lesz belőlük. Néhány keményebb alma a hűtőszekrény gyülömcstároló rekeszében is megbújt, de őket is feláldoztam, a nemes cél érdekébe. 


Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg zsír
3 tojássárgája
csipet só
Töltelékhez:
1,5 kg alma
4 evőkanál cukor
2 evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
ízlés szerinti fahéj
1 citrom reszelt héja


A liszthez keverjük a porcukrot, a sót és a sütőport. Elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd eldolgozzuk benne a tojások sárgáját is. A rugalmas tészta 2/3 részét kizsírozott tepsibe tesszük, megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával és rákenjük a tölteléket. Ehhez lereszeljük az almát, kissé kinyomkodjuk a levét, majd belekeverjük a cukrot, a fahéjat, a mazsolát, 1 evőkanál zsemlemorzsát és a reszelt citromhéjat. A maradék tésztából rácsokat készítünk, és azzal díszítjük a süti tetejét.


170 fokra előmelegített sütőben megsütjük a sütit.


Ha kihűlt tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és fahéjas porcukorral megszórva kínáljuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése