2020. október 21., szerda

Gyömbéres körtetora

Nyár vége felé kezdenek érni a különböző körte fajták, nekem a körtéről mégis inkább az ősz jut az eszembe. Lehet, hogy azért, mert amikor kislány voltam, egy hatalmas körte fa volt az udvarunkon, ami ősszel kezdett érni, és a kamrában egész télen kitartott a zamatos gyümölcs.  
Ma végre ismét csodás őszi idő volt, és végre lehetett a kertben tevékenykedni egy kicsit. A kert egyre inkább kezdi magára ölteni az ősz színeit, a sárgát, barnát, bordót, a narancssárgát, és ezek végtelen sok árnyalatát.  Ezekben  a csodás színek nem csak a növényeken, hanem a zamatos őszi gyümölcsökön, a szőlőn, a körtén, almán, a sütőtökön is visszaköszönnek. 
A kertészkedésben kellemesen elfáradtam és eszember sem jutott a sütés, de a konyha asztalon aranylóan sárga körték mégis süteménysütésre csábítottak. Nagy pepecselős sütést nem akartam, csak egy ripsz-ropsz elkészülő finomságon törtem a fejem. Természetesen olyan csak olyan süti jöhetett szóba, amibe körte is kell. 


Nagyon régen, egy baba látogatás alkalmával kóstoltam egy csokis körtetortát. Akkor vanília fagyival kínálták, és emlékeim szerint isteni finom volt. Igaz fagyit most nem ettünk hozzá, de kevés gyömbérrel izgalmassá tettem az egyszerű kis sütit.
 

Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
3 tojás
25 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
fél mokkáskanál gyömbérpor
csipet só
1,5 dl étolaj
1 dl tej
2 körte


A körtéket meghámozzuk, kivágjuk a magházukat és felszeleteljük. 
A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük, majd beleszitáljuk a sütőporral, gyömbérporral, kakaóporral és csipetnyi sóval összekevert lisztet. Hozzáöntjük a tejet, az étolajat, és alaposan összekeverjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és egyenletesen belesimítjuk a tésztát, majd kirakjuk körte szeletekkel.
160 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig, kb. 40-45 percig sütjük.
Ha kihűlt, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá! 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése