Az adventi készülődést már hétvégén elkezdtem. Felraktam a fényfüggönyt, feldíszítettem a lépcső korlátját, előkerültek a mécsesek, angyalkák, a karácsonyi csecse-becsék, és természetesen az adventi koszorú. Aztán tegnap este eldöntöttem, hogy elkezdem a karácsonyi sütögetést. Az elszántságom azonban nem volt annyira erős, hogy azonnal neki lássak a sütésnek, így a választásom a mézes puszedlira esett, mert annak egy éjszakát pihennie kell - velem együtt -, hogy reggel frissen, pihenten kezdődjön a sütés.
Még bő három hét van karácsonyig, erre a tényre Anyukám nyomatékosan felhívta a figyelmemet. Véleménye szerint kicsit korai még a karácsonyi sütik készítése. Én azonban nem így gondolom. Tudom, hogy karácsonyig híre, pora sem marad a mostanában sütött sütiknek. Aztán, ha elfogynak az ínycsiklandó finomságok, majd készítek újabbakat..... hiszen olyan jó, amikor a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a csoki édes illata átjárja az egész lakást. Az, hogy nincs korán a karácsonyi sütés elkezdésének, ékes bizonyítéka a mézeskalács, mert annak kell néhány nap, hogy finom puha legyen. De a mostani receptem nem mézeskalács, hanem puszedli, ami azonnal puha, és az is marad az utolsó mozsáig. Ha elfogynak a puszedlik, majd a karácsony előtti finisben sütök egy újabb adagot, hogy jusson a karácsonyi asztalra is ebből a puha, fűszeres sütiből.
Hozzávalók:
1 kg liszt
40 dkg porcukor
1 csomag szalalkálé
2 dkg fahéj
12-14 szegfűszeg őrölve
1 egész tojás
3 tojássárgája
8 kanál méz
3 dl tej
Habhoz:
3 tojásfehérje
40 dkg porcukor
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel, a szalalkálival, majd hozzáütjük az egész tojást és a tojások sárgáját, beletesszük a mézet és a tejet és összegyúrjuk. Kicsit ragacsos a tészta, de ilyennek kell lennie, ha mégis nagyon lágynak tűnik, tegyünk hozzá kevés lisztet. Egy éjszakán át pihentetjük. Másnap kisujjnyi vastagra nyújtjuk és kicsi pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 3-4 cm távolságra rakjuk, mert sütés közben megnőnek. 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. Még forrón belemártjuk a tojáshabba, amelyhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral.
Fontos, hogy a puszedlik forrók legyenek, mert így fog a tojáshab megszilárdulni.
A puszedlik kiszúrásához 3,5 cm-es pogácsaszaggatót használtam.
Jó karácsonyi készülődést kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése