2022. április 15., péntek

Mennyei szelet

Télen, amikor kórházban voltam, volt néhány hét, amikor a sós ropin és a háztartási kekszen kívül,  szinte alig bírtam meg enni valamit. Mindent íztelennek, gyógyszer ízűnek éreztem. Próbálkoztam a babapiskótával is, de azt olyan iszonyúan édesnek éreztem, hogy képtelen voltam megenni. Akkor kicsit elkeseredtem, hogy hogyan fogok sütni, főzni, ha ez az állapot így marad. De hála a jó Istennek - úgy ahogy betegtársaim mondták -  ez a helyzet gyorsan rendeződött és néhány hét után már élveztem, a finom ízeket. Ebből az időből maradt egy nagy adag babapiskóta, amit ugyan Venci unokám rendszeresen dézsmál, de gondoltam egy finom sütemény erejéig segítek neki a piskóta eltüntetésében. Első ránézésre, lehet, hogy bonyolultnak tűnik a sütemény elkészítése, de egyáltalán nem az, hiszen egyszerű piskóta és főzött pudingkrém kicsit rafinált összerakása. Az eredmény pedig egy mennyeien finom Mennyei szeletet.


Hozzávalók:
Piskótához:
3 tojás
15 dkg kristálycukor
7 evőkanál étolaj
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
csipet só
0,5 dl tej
Krémhez:
2 csomag tejszín ízű pudingpor
8 evőkanál cukor
5 dl tej
3 dl tejföl
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
A sütemény összeállításához:
3-4 evőkanál baracklekvár
22-24 db babapiskóta
2-3 dl tej
kevés rum vagy rumaroma
Tetejére:
kakaópor (cukrozatlan)


A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és az étolajat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tojásos masszához keverjük. Legvégül, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert habot. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes tepsit (kb. 22x33 cm), belesimítjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a piskótát. (A tészta elég masszív, sűrű, szét kell kenni a tepsiben!)
Amíg sül a tészta, az 5 dl tejben megfőzzük a cukorral összekevert pudingport. A meleg pudinghoz hozzákeverjük a tejfölt. Amikor teljesen hideg a krém, hozzákeverjük a habfixálóval kemény habbá vert tejszínt.


Amikor a tészta is teljesen kihűlt megkenjük lekvárral, és rákenjük a krém felét. A babapiskótát belemártogatjuk a rummal ízesített tejbe és a krém tetejére tesszük őket. A maradék krémmel befedjük a babapiskóta réteget, és megszórjuk kakaóporral. Hűvös helyen pihentetjük, hogy a babapiskótát teljesen megpuhuljanak és összeérjenek az ízek.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

2022. április 13., szerda

Mákos - barackos süti

Folyamatosan kutakodok újabb, és újabb süti receptek után. Az interneten is szeretek recepteket böngészni, de amit igazából szeretek, azok a szakács-, és süteményes könyvek, újságok. Szeretem a papíralapú recepteket. Tudom, sokaknak ez régimódinak tűnik, hiszen itt az interneten sokkal nagyobb adatmennyiséghez juthatunk hozzá. Ez valóban így van, de a papírnak van illata, hangulata, főleg egy régi könyvnek, és a kézzel írt, ránk maradt recepteknek. Böngészésem során akadtam rá nagymamám régi receptes füzetében  egy lekváros, mákos  sütire. Terveztem, hogy elkészítm, de hétről hétre halogattam, aztán 1-2 hónapja az egyik újságban ezt a receptet találtam. Nagyon hasonló, mint a mama receptje, de kicsit mások az arányok, és ebben a sütiben van aszalt barack is.  Jelnek tekintettem, hogy el kell készítenem a sütit, hiszem nem lehet véletlen, hogy más forrásból is szembe jött velem a mákos - barackos süti. És milyen jó, hogy elkészítettem, mert finom sütemény lett a végeredmény. Akár a húsvéti asztal egyik remekbe szabott édessége is lehet.


Hozzávalók:
45 dkg liszt
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
csipet só
1 cs. sütőpor
2 tojás
25 dkg vaj
szükség esetén kevés tejföl
Töltelék:
3-4 dl sárgabaracklekvár
20 dkg aszalt barack
Máz:
25 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál víz


A lisztet összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral, a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáütjük a tojásokat, és összegyúrjuk. Ha nehezen állna össze a tészta, gyúrjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát hideg helyre tesszük, és legalább 30-40 percig pihentetjük.


Amíg a tészta pihen, apró kockákra vágjuk az aszaltbarackot. (1-2 evőkanálnyit félre teszünk a sütemény díszítéséhez.)
A pihentetés leteltével három részre osztjuk a tésztát. Egy közepes tepsit (kb. 22x33 cm) kikenünk zsírral, és az első réteg kinyújtott tésztát bele tesszük. Gazdagon megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a darabolt sárgabarackot. Erre jön a következő tészta réteg, majd a maradék lekvár és barack. Befedjük a harmadik lappal, villával jól megszurkáljuk, és 180 fokosra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. A porcukrot a cirormlével és a vízzel kikeverjük, majd a teljesen kihűlt sütemény tetejére kenjük. A félre tett barackkal megszórjuk a máz tetejét.


Jó étvágyat kívánok hozzá!