Folyamatosan kutakodok újabb, és újabb süti receptek után. Az interneten is szeretek recepteket böngészni, de amit igazából szeretek, azok a szakács-, és süteményes könyvek, újságok. Szeretem a papíralapú recepteket. Tudom, sokaknak ez régimódinak tűnik, hiszen itt az interneten sokkal nagyobb adatmennyiséghez juthatunk hozzá. Ez valóban így van, de a papírnak van illata, hangulata, főleg egy régi könyvnek, és a kézzel írt, ránk maradt recepteknek. Böngészésem során akadtam rá nagymamám régi receptes füzetében egy lekváros, mákos sütire. Terveztem, hogy elkészítm, de hétről hétre halogattam, aztán 1-2 hónapja az egyik újságban ezt a receptet találtam. Nagyon hasonló, mint a mama receptje, de kicsit mások az arányok, és ebben a sütiben van aszalt barack is. Jelnek tekintettem, hogy el kell készítenem a sütit, hiszem nem lehet véletlen, hogy más forrásból is szembe jött velem a mákos - barackos süti. És milyen jó, hogy elkészítettem, mert finom sütemény lett a végeredmény. Akár a húsvéti asztal egyik remekbe szabott édessége is lehet.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
csipet só
1 cs. sütőpor
2 tojás
25 dkg vaj
szükség esetén kevés tejföl
Töltelék:
3-4 dl sárgabaracklekvár
20 dkg aszalt barack
Máz:
25 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
2 evőkanál víz
A lisztet összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral, a sóval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáütjük a tojásokat, és összegyúrjuk. Ha nehezen állna össze a tészta, gyúrjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát hideg helyre tesszük, és legalább 30-40 percig pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, apró kockákra vágjuk az aszaltbarackot. (1-2 evőkanálnyit félre teszünk a sütemény díszítéséhez.)
A pihentetés leteltével három részre osztjuk a tésztát. Egy közepes tepsit (kb. 22x33 cm) kikenünk zsírral, és az első réteg kinyújtott tésztát bele tesszük. Gazdagon megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a darabolt sárgabarackot. Erre jön a következő tészta réteg, majd a maradék lekvár és barack. Befedjük a harmadik lappal, villával jól megszurkáljuk, és 180 fokosra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. A porcukrot a cirormlével és a vízzel kikeverjük, majd a teljesen kihűlt sütemény tetejére kenjük. A félre tett barackkal megszórjuk a máz tetejét.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése