2024. február 10., szombat

Túrós krémes

Hirtelen jött az ötlet, hogy megsütöm a Túrós krémest, amit már nagyon - nagyon régen készítettem. Nem is értem, hogy ez a mesésen finom süti, hogyan veszhetett a feledés homályába. De ez mostantól kezdve biztosan nem lesz így, mert elvarázsolta az egész családot, a puha tészta és a selymes, lágy krém, amelyet a gondolatnyi reszelt citromhéj és némi citromlé tesz izgalmassá. Amikor beleharaptam az első szeletbe, előjött egy kedves emlék a sütivel kapcsolatban, nevezetesen az, hogy  ezt a sütit készítettem házasságunk első húsvétjára, és Apósom nagy élvezettel falatozta a krémes finomságot. Istenem milyen régen is volt.


Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 egész tojás
1 evőkanál tejföl
1/2 csomag szalalkáli
csipet só
Krém:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
1 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
4 dl tej
45 dkg túró
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
ízlés szerint citrom leve és héja


A lisztet átszitáljuk, hozzávegyítjük a porcukrot, a csipet sót és a szalalkálit. Beletesszük a tojásokat, a tejfölt és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A kész tésztát három részre osztjuk, és egyenként kb. 25x35 cm-es lappá nyújtjuk, és világosra sütjük a lapokat. Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A pudingport összekeverjük a liszttel, a cukorral, és a tej felével. A maradék tejet felforraljuk, hozzá öntjük a pudingot, és lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzá keverjük a túrót, ízesítjük citromhéjjal, és lével. A két krémet összekeverjük és megtöltjük vele a lapokat. A sütit legalább egy éjszakán keresztül pihentetjük. A tetejét vékonyan meghintjük porcukorral, és hosszúkás szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése