Ha cukkinik védőszentje gondosan figyel a növényekre, remélhetőleg az idén gazdag lesz cukkini termés. Minden évben ültetek néhány bokorral ebből a csodás zöldségből, mert viszonylag könnyen termeszthető, különösebb gondoskodást sem igényel, és rengeteg módon felhasználható.
Sokaknak csak a rántott cukkini jut eszébe,
pedig rengeteg étel, sőt sütemény is készíthető belőle. Én előszeretettel
készítem belőle a finomabbnál finomabb ételeket. Szerencsére már szezonon kívül
is hozzá lehet jutni, és nem is csillagászati áron, de azért, amit az ember a
saját kiskertjében termel az az igazi. Néhány cukkinis étel receptje már
olvasható itt a blogon, és most a cukkinis lasagne receptjével bővítem a
kínálatot. Ebben a receptben jócskán van hús is, úgyhogy a
húsimádóknál is bátran lehet vele próbálkozni. Remélem elnyeri a
tetszéseteket és elkészítitek Ti is.
Hozzávalók:
2 db zsenge cukkini
pici só
1 evőkanál étolaj
Paradicsomos - húsos töltelékhez:
40 dkg darált hús
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2-2,5 dl paradicsom lé
(vagy sűrített paradicsom és víz)
oregánó
kakukkfű
bazsalikom
só
étolaj
Besamel mártáshoz:
4 dl forró tej
3 evőkanál liszt
5 dkg vaj
só
fehérbors
szerecsendió
Tetejére:
5 dkg reszelt sajt
A cukkinit kb. 4-5 mm vastag csíkokra vágjuk, és besózzuk. Néhány percig pihentetjük, leitatjuk róla a kicsapódott nedvességet, és forró serpenyőben, kevés olajon mind a két oldalát néhány perc alatt megpirítjuk.
A hagymát apró kockára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a darált húst, amelyet ízesítünk sóval, borssal és az összeaprított zöldfűszerekkel. Amikor kezd kicsi színe lenni, felöntjük a sűrű paradicsomlével, és készre főzzük.
A besamel mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk és elkeverjük benne a lisztet, felöntjük forró tejjel, és folyamatos keverés mellett készre főzzük. Sóval, szerecsendióval és borssal ízesítjük.
Egy sütőedényt vékonyan kikenünk olajjal, és kibéleljük az elősütött cukkini szeletekkel. Ráöntjük a paradicsomos szósz felét, amelynek a tetejére kenjük a besamel mártás 1/3 részét. A rétegeket ugyan így folytatjuk, és legvégén befedjük cukkinival, és besamel mártással. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágva kínáljuk.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése