2024. október 11., péntek

Csokihabos linzer

A napokban az egyik szakácskönyvemből, kicsúszott egy kis cetli, amin ez a recept szerepel. A recept teljesen ismeretlen volt számomra. A papír kicsit  már megsárgult, ezért gondolom, hogy nem mostanában íródott. Az írás sem ismerős, így azt sem tudom, hogy kitől kaptam. Szóval adott egy recept, amit nem tudok, hogy honnan ered, de első olvasatra nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem, hogy megsütöm. A süti neve nem volt ráírva a cetlire, és a Csokis habos linzer nevet adtam neki. Ha esetleg valaki ráismer a recept alapján, és tudja az eredeti nevét, akkor kérlek, osszátok meg velem.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
2-3 evőkanál tejföl
15 dkg zsír
1 citrom reszelt héja
csipet só
Tetejére:
5 dkg mazsola
4-5 evőkanál lekvár
Hab:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
10 dkg darált dió
5 dkg étcsoki
Tetejére:
5 dkg étcsoki
1 teáskanál étolaj


A száraz anyagokat - a lisztet, porcukrot, sütőport, csipet sót, és a reszelt citromhéjat - összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a zsírt. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percig hűvös helyen pihentetjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és egy kb. 23x33 cm-es, alaposan kizsírozott tepsibe tesszük. A tésztát megkenjük lekvárral, és  rászórjuk a mazsolát. Majd bevonjuk habbal, amelyhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a darált diót, és a reszelt csokit.
A süteményt 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A csokihoz keverjük az étolajat, és gőz fölött megolvasztjuk. Amikor kihűlt a tészta, a hab tetejére csorgatjuk a megolvasztott csokit, majd amikor megkötött tetszőleges szeletekre vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése