2024. november 12., kedd

Banánkenyér

Ugye mindenkinél előfordult már, hogy a  banán egy ideig ott várakozott a gyümölcsös kosárban, hogy valaki megegye. De ez nem történt meg, és a banánok szép aranysárga színe, egyre inkább sötétedett, míg egészen sötét barna lett. Hiába ilyenkor a legédesebb, a látványa már nem annyira kívánatos. Ha már elég volt a banánturmixból, jöhet valami banános süti, ami finom, szaftos, sokáig elálló. A menyem valódi specialista a banános sütik területén, finomabbnál finomabb süteményeket szokott készíteni a banánból.  Az ő receptje alapján készült ez a Banán kenyér is.  Nagyon finom, sokáig elálló sütemény, amit a gyerekek, és a felnőttek is szívesen fogyasztanak reggelire, tízórai vagy uzsonnára, de vendégvárónak is kiváló választás. A gyümölcstől jó szaftos a tésztája, amelyet a fahéj és az apró, ropogós csoki darabkák tesznek igazán élvezetessé.


Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
3 érett banán
10 dkg vaj
1-2 evőkanál tej
10 dkg csoki
15 dkg porcukor
2 tojás
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só


A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáütjük a tojásokat. A banánt a tejjel pépesre törjük, és azt is hozzákeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporra, a szódabikarbónával, a sóval, a fahéjjal, és a habosra kevert vajas - banános keverékhez adjuk. Legvégül az apró darabokra vágott csokit (vagy csoki cseppet) keverjük a tésztába. 
A tésztát egy kivajazott, kilisztezett püspökkenyér sütőformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Langyosra hűtjük, mert akkor könnyebben jön ki a formából.
A sütemény tetejét vékonyan megszórhatjuk porcukorral, ha pedig ünnepivé szeretnénk tenni, ezt az egyszerű sütit csoki, vagy cukormázzal vonjuk be.


Jó étvágyat kívánok!





2024. november 7., csütörtök

Hámán táska

Nagybátyámtól, aki remek szakács volt, örököltem néhány szakácskönyvet. Ezeket nézegettem, amikor a kezembe akadt egy zsidó szakácskönyv. Azonnal eszembe jutott a Hámán táska, amit én Borbás Marcsi receptje alapján szoktam elkészíteni. Össze akartam hasonlítani a könyvben található receptet, az én általam használttal, de nem találtam itt a blogon. Ezért most gyorsan leírom ide is, hogy ha legközelebb keresem, ne csak a süteményes füzetembe legyen meg, hanem itt is. 
A zsidó családok Purim ünnepére - ami idén március 23-24. volt - szokták elkészíteni ezt a sütemény, de szerintem vallási felekezettől, és ünneptől függetlenül bármikor érdemes megsütni, mert nagyon finom.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
15 dkg hideg vaj
1 dkg élesztő
2 tojás
Töltelékhez:
kemény lekvár
Lekenéshez:
1 tojás


A lisztet összekeverjük a porcukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd a hideg vajat, legvégül beleütjük a tojásokat, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután, enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nagyobb pogácsa szaggatóval köröket szúrunk ki belőle, majd mindegyik közepébe 1 halom kemény lekvárt teszünk. 


A megtöltött süteményeket három oldalról felhajtjuk, és az így kialakult csücsköket összecsípjük, hogy sütés közben ne nyíljanak szét, és ne folyjon ki a lekvár. A sütemény tésztáját lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. 


Jó étvágyat kívánok hozzá!



 


2024. november 6., szerda

Tejfölhabos kocka

Tejföl tekintetében, a múlt heti bevásárlás során kicsit túllőttem a célon. A helyzet megoldására, a legjobb megoldásnak azt láttam, ha olyan sütit sütök, amibe nem 1-2 evőkanál tejföl kell, hanem ennek a sokszorosa. A tejföl-mentő hadművelet eredménye az lett, hogy Tejfölhabos kockát készítettem. Azért az igazat megvallva, még bőven elállt volna a hűtőszekrényben ez a pohár tejföl is (ahogyan a megmarad társai), viszont remek alkalom, hogy elkészüljön belőle ez a tejfölös csoda, aminek az elkészítése nagyon egyszerű. Azt hiszem az ilyen sütikre szokták mondani, hogy elronthatatlan. A piskóta tényleg nagyon egyszerű, nem esik össze, és nagyon finom puha. Igaz, 4 tojásból nem lesz túl magas, de ennyi krémhez szerintem bőven elegendő ennyi tészta. A krém elkészítése is végtelenül egyszerű, a hozzávalóit csak össze kell keverni, és készen is van. Néhány óra dermesztés után remekül szeletelhető. Csak hát, azt a néhány órát kegyetlenül nehéz kivárni.


Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
16 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
4 dkg kakaópor
12 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 nagy pohár tejföl (45 dkg)
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
4-5 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 lap zselatin vagy 2 evőkanál zselatin por
3 evőkanál víz
Tetejére:
5 dkg étcsoki


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Amikor kifehéredik, hozzáadjuk a vizet és azzal is alaposan elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral, a csipet sóval, majd átszitáljuk, és a tojásos masszához keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és laza mozdulatokkal a tésztához forgatjuk. Egy 22x33 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A piskótát teljesen kihűtjük.
A lehűtött tejszínből a habfixálóval habot verünk. A tejfölt a vaníliás és porcukorral alaposan kikeverjük. A kétféle krémet összekeverjük.  A zselatint a felhasználási útmutató alapján elkészítjük, langyosra hűtjük, és a tejfölös habhoz keverjük. A kész krémet a piskótára kenjük, és a tetejére csokit reszelünk.
1-2 órán keresztül hűtőszekrényben dermesztjük, majd kockára vágjuk.


Jó étvágyat kívánok hozzá!