Régebben a süteményes könyvem tele volt kisebb - nagyobb cetlikkel, amire az éppen felfedezett, jónak tűnő recepteket írtam. De ezek kipotyogtak, elszakadta, némelyiken nem volt név, vagy ha több cetlire volt írva, csak az egyik volt meg. Ekkor döntöttem el, hogy egy füzetbe fogom írni a kipróbálásra váró recepteket. Ezt a füzetet lapozgatva figyeltem fel ismét a Zalai krémesre, és így újra olvasva is nagyon tetszett. A hétvégén a megvalósításra is sorkerült. Osztatlan sikere volt a sütinek. Biztos, hogy ismétlésre is sor kerül.
Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
15 dkg dió
2 dkg zsemlemorzsa
3 dkg liszt
fél csomag sütőpor
Krémhez:
6 tojássárgája
5 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
kb.: 35-40 dkg négyzet alakú háztartási keksz
Tetejére:
10 dkg étcsoki
2 evőkanál étolaj
A darált diót, összekeverjük a liszttel, a zsemlemorzsával és a sütőporral. A tojásfehérjét csipet sóval habosra verjük. Amikor kemény a hab, belekeverjük a cukrot, majd óvatosan a többi száraz hozzávalót.
Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Amíg sül, elkészítjük a krémet, amelyhez a 6 tojássárgáját habosra keverjük 5 dkg kristálycukorral, majd hozzáadjuk a pudingport, és 3 dl tejet. A maradék 4 dl tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és folyamatosan kevergetve megfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt pudinghoz keverjük.
Amikor a piskóta is kihűlt a következő módon állítjuk össze a süteményt:
- a piskta lapra kenjük a krém felét
- amelyre sorba rárakjuk a háztartási kekszet,
- keksz tetejére kenjük a maradék krémet
- végül leönjük csokimázzal.
A mázhoz a csokit kis darabokra törjük, hozzáöntjük az étolajat és gőz fölött, vagy mikró olvasztó fokozatán felolvasztjuk.
Néhány óra pihentetés után, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése