2025. november 16., vasárnap

Meggyes-diós furfang

A süti mókás neve volt, ami elsőre felkeltette az érdeklődésemet. Bevallom, a "furfang" miatt valami csavarra, furcsaságra számítottam, de amint elolvastam a receptet láttam, hogy végtelenül egyszerű az elkészítése  és semmi furfangosság nincs benne.  Az alapanyagok is egyszerű, mindennapi dolgok, amelyek a legtöbb háziasszony kamrájában megtalálhatóak.  Csupa olyan finomság - csoki, dió, meggy - amit szeretek, ezért biztos voltam benne, hogy ez a süti is egyike lesz a kedvenc kevert süteményeimnek. A sütiről készült kép tovább erősítette bennem ezt az elképzelést. Aztán, amikor megsütöttem mindez beigazolódott, mert nagyon finom. A tésztáját nem teszi tömörré a dió és a meggy,  a tejföltől pedig szaftos, ugyanakkor légies és laza lesz.  
 


Hozzávalók:
Tésztához: 
35 dkg tejföl
25 dkg cukor
3 tojás
10 dkg dió
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 üveg meggybefőtt
Tetejére:
4 evőkanál porcukor
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál forró víz
4 dkg vaj


A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt,  a sütőporral összekevert lisztet és diót. A meggybefőttel leszűrjük, lecsepegtetjük, és  felét a tésztába keverjük. A tésztát egy sütőpapírral bélelt 22x33 cm-es tepsibe öntjük, és rászórjuk a maradék meggyet. 
A sütit 160 fokra melegített sütőben megsütjük, majd amikor kihűlt bevonjuk csokimázzal. Ehhez a kakaóport összekeverjük a porcukorral és a forró vízzel, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés közben összefőzzük. Utoljára belekeverjük a vajat, és a sütemény tetejére kenjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése