Nagyon szeretem azokat az ételeket, amelyekben sok paradicsom van. Ha olyan ételt készítek, amelyben hámozott paradicsom, vagy firss paradicsom, és zöldfűszer van, az évszaktól függetlenül a nyarat juttatja eszembe. Ilyen éltel készítésekor szinte érzem a kertből frissen behozott papardicsom semmihez nem hasonlítható illatát. Szívesen készítem, mert viszonylag gyorsan elkészül, és jó sok paradicsom és zöldfűszer is van benne. A fűszeres papadicsomszószban puhára főtt húsgolyókhoz remekül illik a tészta, és ha még fokozni szeretném az élvezeteket, akkor forrón tálalt ételre jó adag reszelt sajtot szórok.
Hozzávalók:
Húsgombóchoz
50 dkg darált hús
1 tojás
1 csokor petrezselem
5 dkg reszelet sajt
só
bors
Paradicsomszószhoz
10 dkg bacon
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom
ízlés szerinti cukor
paradicsomlé
bazsalikom
oregánó
kakukkfű
A darálthúshoz hozzáadjuk a tojást, az apróravágott petrezselymet, a sajtot, ízsé szerinti sót és borsot, jól összedolgozzuk, és legalább 15 percig állni hagyjuk.
A húsból apró gombócokat készítünk és kevés zsíradékon szép pirosra pirítjuk őket.
A kockára vágott szalonnát kevés zsíradékon lepirítjuk, rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát és a karikára vágott zöldhagyma fehér részét, végül a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott hámozott paradicsomot, egy kicsit lepirítjuk, majd húsgolyók sütésekor visszamaradt zsíradékot és a sűsű paradicsomlét is hozzáöntjük. Fűszerezzük sóval, firssen őrölt borssal, bazsalikommal, oregánóval és kakukkfűvel. Ha túl savasnak érezzük tegyünk bele kevés cukrot.
A kisült húsgolyókat beletesszük a papadicsomszószba és takaréklángon összefőzzük.
Makarónival tállaljuk.
Én most bacon helyett császárszalonnával készítettem, és mivel volt itthon 2-3 szál újhagyma azt is belekarikáztam, és így csak fél fej vöröshagymát tettem az éltelbe.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése