Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2020. február 17., hétfő

Kevert kőtt (kelt) rácsos

Van egy könyvsorozatom, amely az Ízőrzők tv műsor alapján készült. Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a szép kivitelezésű szakácskönyveket olvasgatni. 


Egy ilyen nézelődés során találtam rá, a kevert kőtt rácsosra. Amikor ilyen receptre akadok, mindig szívesen készítem el, mert tudom, hogy régen, a vidéki konyhákban gyorsan elkészíthető, olcsó, mégis finom ételeket és süteményeket készítettek. És ez az elméletem most is beigazolódott, mert ismét egy valódi konyhai "kincsre" sikerült rátalálnom. 


Hozzávalók:
30 dkg + 1-2 evőkanál liszt
1,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
10 dkg porcukor 
3 tojás
csipet só
15 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
fél üveg szilvalekvár


A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál porcukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
A liszthez hozzákeverjük a csipet sót, a maradék porcukrot, hozzáütjük a tojásokat, majd belekeverjük a megkelt élesztőt. A tésztát alaposan kikeverjük, és egy kb. 22x33 cm-es,  alaposan kizsírozott és kilisztezett tepsibe öntjük a tészta kb. 80%-át. A maradék tésztához hozzákeverünk 1-2 evőkanál lisztet és langyos helyen mind két tésztát 20 percig kelesztjük.
A megpihent tésztára rákenjük a lekvárt, és rászórjuk a kristálycukorral összekevert diót.
A maradék tésztából, lisztezett deszkán rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a süteményt. 


A sütőt 170 fokra előmelegítjük, és 20-25 perc alatt megsütjük a süteményt.
Kicsit várunk, hogy meghűljön, majd felszeleteljük. 


A tésztája szinte piskóta könnyedségű. Frissen a legfinomabb, de még másnapra is finom puha maradt.
Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése