Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2021. május 25., kedd

Lekváros papucs

Pünkösd ide vagy oda, olyan az idő mintha március vége, vagy április eleje lenne. Egész nap szakad az eső, és fúj a szél. Ilyenkor igazán jól esik valami lélekmelegítő finomság. Gondolkodtam madártejben, piskótában, végül erre a lekváros sütire esett a választásom. Anyukám régebben nagyon sokszor készítette ezt a lekváros finomságot. Aztán egy jó ideje valahogy feledésbe merült, és már jó ideje nem készítettük. Nem is értem, hogy miért nem sütöttem mostanában ..... Vagyis dehogynem tudom, annyi sütemény recept vár kipróbálásra, vagy ismét megsütésre, hogy a hét minden napján süthetnék valami újat. De mint tudjuk jóból is megárt a sok, így sütemény sem készül minden nap. Ez a sütemény azonban megérdemelné, hogy gyakrabban kerüljön az asztalunkra, mert nagyon finom és kiadós. Pici Venci unokámnak is nagyon ízlett, jó étvággyal majszolgatta. Főleg a finom lekvár ízlett neki. 


Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojás
12 dkg porcukor
18 dkg puha vaj
csipet só
3 dkg élesztő
2 dl  langyos tejföl
fél üveg kemény lekvár (szilva, birsalma)
A lekenéshez: 1 tojás


A lisztet összekeverjük a sóval és porcukorral, elmorzsoljuk benne vajat, majd beleütjük a 2 tojást, hozzáöntjük a langyos tejfölt és rámorzsoljuk az élesztőt Az egészből rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen 30-40 percig pihentetjük, majd kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 7x7 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe teszünk 1-1 kanál sűrű lekvárt. A maradék 1 tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjét kissé felverjük, majd a tészta széleit megkenjük vele. Egyik oldalt ráhajtjuk a lekvárra, majd erre hajtjuk rá a tészta másik oldalát. 

 

A megmaradt tojásfehérjét összekeverjük a tojássárgájával, és lekenjük a sütemények tetejét.


180 fokosra előmelegítjük a sütőt, és aranybarnára sütjük a tésztát.


Tálalás előtt porcukorral meghintjük.


Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése