Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2025. augusztus 4., hétfő

Szedres tekercs

Folyamatosan érnek a finomabbnál-finomabb gyümölcsök. Most a feketére érett szeder ontja a hatalmas, lédús szemeket. Kézenfekvő volt, hogy ebből a finom gyümölcsből készítem a hétvégi süteményt. Lágy, tejszínes krémmel és szederrel töltött piskótatekercsre esett a választásom. Nem voltam elég türelmes és kissé lágy volt még a krém, amikor a tekercs tetejét kentem a krémmel, így ez  hagy némi kivetni valót maga után, de az ízélményen ez nem változtat. Tanulság: a türelem masszívabb krémet terem 😊. Legközelebb, kicsit tovább fogom dermeszteni a krémet, és akkor nemcsak az íze, de a látványa is tökéletes lesz. 


Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
2,5 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
15 dkg görögjoghurt
10 dkg tejföl
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
15 dkg szeder
0,5 dl tej
2 evőkanál zselatin


A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéből a csipetnyi sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztához forgatjuk.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűtjük és feltekerjük.
A krémhez a tejben elkeverjük a pudingport és kristálycukrot és összefőzzük. Még melegen belekeverjük a görögjoghurtot és a tejfölt. A tejszínből, a habfixálóval kemény habot verjünk, és a kihűlt pudinghoz keverjük. A zselatint a tejben megfőzzük, és langyosra hűtjük, majd a krémhez tesszük. 


Félre teszünk néhány kanál krémet, és néhány szem gyümölcsöt. A több krémmel megkenjük a piskótát, amelyre rászórjuk a szedret, és lazán feltekerjük. A félretett krémmel megkenjük a sütemény tetejét, és a szeder szemekkel kidíszítjük.
Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy könnyebben tudjuk szeletelni.


Jó étvágyat kívánok hozzá! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése