Ismét egy olyan recepttel készültem, ami gyerekkorom óta nagy kedvencem. Amikor kislány voltam alig vártam, hogy nagymamám felszeletelje és langyosan megkaphassam az első szeletet. Mai napig nagyon szeretem ezt a sütit, mert az elkészítése nagyon egyszerű, kiadós, és főleg azért mert nagyon finom. A sütemény tésztája egyáltalán nem édes, de ezt ellensúlyozza a rajta lévő lekvár és cukros tojáshab, így a végeredmény egy nagyon harmonikus ízű süti. Fissen - amikor éppen csak kihűlt - a legfinomabb.
Hozzávalók:
Tésztához
30 dkg liszt
13 dkg zsír
4 tojássárgája
1 dl tej
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
Tetejére
4 evőkanál lekvár
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
A tejben elkeverjük a cukort és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát. Egy 20x30 cm-es tepsit kizsírozunk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és tepsibe tesszük, majd 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük. A sütőt 160 fokosra előmelegítjük és félig megsütjük (kb.15-20 perc) a tésztát. Közben a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, amikor már kemény a hab hozzáadjuk a cukrot és jól összekeverjük.
Amikor félig megsült a tészta, kivesszük a sütőből, megkenjük lekvárral, rákenjük a habot és takaréklángon megszárítjuk a habot, úgy hogy szép világosbarna legyen a színe.
A tésztára bármilyen lekvárt tehetünk. Én erre a sütire szoktam a hűtőszekrényben megbúvó, maradék lekvárokat felhasználni, mert minél többféle van benne annál pikánsabb. Mama receptjében a habhoz porcukor van írva, de én mindíg kristálycukorral készítem.
Mama régen, és Anyukám a mai napig rombusz alakúra vágja ezt a sütit.
Amikor félig megsült a tészta, kivesszük a sütőből, megkenjük lekvárral, rákenjük a habot és takaréklángon megszárítjuk a habot, úgy hogy szép világosbarna legyen a színe.
A tésztára bármilyen lekvárt tehetünk. Én erre a sütire szoktam a hűtőszekrényben megbúvó, maradék lekvárokat felhasználni, mert minél többféle van benne annál pikánsabb. Mama receptjében a habhoz porcukor van írva, de én mindíg kristálycukorral készítem.
Mama régen, és Anyukám a mai napig rombusz alakúra vágja ezt a sütit.
Volt amikor téglalap alakúra vágtam, az ízén nem változtatott, de nekem mégiscsak a rombusz formára vágott süti szeletek azok, amelyek a Női szeszélyhez tartoznak.
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez.
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez.