2017. február 16., csütörtök

Bakonyi húsgombóc

Reggel még fogalmam sem volt, hogy mi lesz  ma a vacsora. Aztán amikor a zöldségesnél megláttam a csodaszép gombákat, már kezdett körvonalazódni, hogy mit fogok készíteni estére. Első gondolatom a gombaleves volt, amelyet hamarosan felváltott a gombapörkölt, azt pedig a bakonyi húsgombóc.  Jó választás volt, nagyon finom lett.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 tojás
5 csapott evőkanál zsemlemorzsa
bors
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
2 mokkáskanál fűszerpaprika
1 zöldpaprika
2 közepes szem paradicsom
50 dkg gomba
2 dl tejföl
zsír
 
 
A darált húst összekeverjük a tojással, a zsemlemorzsával, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával és kis gombócokat készítünk belőle. Kevés zsiradékon megpirítjuk a gombócokat. A visszamaradó zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rászórjuk a fűszerpaprikát, hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, kevés borsot és egy kevés vizet. A sűrű pörköltszaftba visszatesszük az elősütött húsgombócokat, kevés vizet adunk hozzá és puhára főzzük benne a gombócokat. Közben a megtisztított gombát vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben, kevés zsíron megpároljuk, sóval és borssal ízesítjük, majd a gombócokhoz adjuk és néhány percig együtt főzzük. A tejfölt  2-3 kanál forró szafttal simára keverjük, majd hozzáadjuk az ételünkhöz, és összeforraljuk.
 
 
Kifőtt tésztával vagy nokedlival tálaljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése