2017. április 13., csütörtök

Dióhabos rácsos

Szeretem a gyorsan elkészíthető, egyszerű sütiket, és ez a Diós rácsos pontosan ilyen. Kislány koromban volt egy hatalmas diófánk, így dióban soha nem szűkölködtünk, és a vasárnapi ebédek gyakori kísérője volt ez a diós-lekváros süti. Ma már sajnos ez a fa nem él, viszont van egy újabb, ami néhány szemet már terem. Sajnos az egész éves dió-igényünk még nem terem meg rajta, de azért nem kell, hogy mellőzzük a diós sütiket, mert Ági mama - leendő menyem nagyikája - bőségesen ellátott dióval, amiért nagyon hálás vagyok neki.
Tehát, a dió és a házi baracklekvár hódolóinak bátran ajánlom ezt a nagymamámtól örökölt receptet. Érdemes kipróbálni, mert  a tésztája finoman omlik az ember szájában, a lekvár tetején lévő diós hab pedig finoman roppanós. Ha egy jól záródó sütis dobozba tesszük, akár 4-5 napig is nassolhatunk belőle.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
15+20 dkg porcukor
1-2 evőkanál tejföl
4 tojás
1 csomag sütőpor
20 dkg dió
csipetnyi só
4-5 evőkanál baracklekvár
 
 
A lisztet összekeverjük a csipetnyi sóval, a 15 dkg porcukorral, a sütőporral és elmorzsoljuk benne a margarint. Amikor jó morzsás a tészta hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt.
A tésztát legalább 30 percig hűvös helyre tesszük.
Egy 35x25 cm-es tepsit kikenünk margarinnal és a tészta 3/4 részét tepsibe tesszük és megkenjük lekvárral. A tojások fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, részletekbe hozzákeverjük a porcukrot, majd a darált diót és a lekváros tésztára simítjuk.
A maradék tésztából vékony rácsokat készítünk és berácsozzuk a süti tetejét.
A sütőt 160 fokosra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük a sütinket.
 

 
Jó étvágyat kívánok!


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése