2017. június 21., szerda

Feketeribizlis málnadzsem

Kertünkben elkezdett érni a málna. Hála Istennek nagyon sok, van a finom kis bogyócskákból. Imádom ezt a zamatos gyümölcsöt, és nem csak nyersen, hanem minden formában, sütiben, szörpnek, lekvárnak..... Az első pár szemet természetesen még nyersen faltuk fel, de most már olyan mennyiség van, amit nem győzünk megenni. Most egy adagot feketeribizlivel vegyítettem és így főztem belőle dzsemet. Csodaszép lett, a bordó málna között virítanak a sötét ribizli szemek. A málna kellemes zamatát remekül kiegészíti a feketeribizli fanyar savanykássága. Igyekszem spórolni a cukorral, ezért dzsemfixel készítettem. Természetesen anélkül is ellehet készíteni, de akkor sokkal több cukor kell bele és tovább is kell főzni.

 
Hozzávalók:
1,25 kg málna
35 dkg feketeribizli
35 dkg cukor
fél citrom leve, vagy 1 teáskanál citromsav
1 csomag 3:1 dzsemfix

 
A málnát és a ribizlit megtisztítjuk és megmossuk. Egy lábosba tesszük a gyümölcsöt, és hozzáadjuk a cukor és dzsemfixáló keverékét, valamint citromot vagy a citromsavat. Folyamatosan kevergetjük a dzsemet és a forrástól számított 3-5 percig még forraljuk, majd üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban kihűtjük.
 

Ha egyszerre nincs akkora mennyiségű gyümölcsünk amiből érdemes lenne neki fogni a lekvár főzésnek, akkor nyugodtan lefagyaszthatjuk, és amikor összegyűlik a kívánt mennyiség, felolvasztjuk és a szokásos módon megfőzzük lekvárnak, dzsemnek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése