2017. július 19., szerda

Fehér csokis, citromos kocka, levendulás mázzal

A Vidék íze újság júliusi számában találtam rá erre a sütire, és azóta készülök  az elkészítésére. A korábbi elkészítésnek egyetlen akadálya volt, a levendulás cukor hiánya. Két hét kellett a levendulás cukor elkészítéséhez. Nem azért, mert annyira bonyolult, hanem azért, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy a cukrot átjárja a levendula íze. De megérte a várakozást, mert különleges, mégis nagyon harmonikus ízű süti lett a végeredmény.
A tésztában lévő vajkrémtől és a citromtól nagyon ízletes és puha lesz a tészta.
Ezt a sütit most nem egyedül készítettem, hanem 8 éves Viola keresztlányommal, aki különösen a díszítésben és a habverők eltakarításában jeleskedett.
A levendulás cukorhoz 25 dkg kristálycukrot össze kell keverni 4-5 szál száraz levendula virággal. Jól záródó üvegben, 2 hét alatt át veszi a virág zamatát a cukor.

 
Hozzávalók:
Tésztához
20 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
5 dkg natúr vajkrém
10 dkg fehér csoki
2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
25 dkg liszt
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
Mázhoz
25 dkg porcukor
1 evőkanál finomra őrölt levendulás cukor
2 citrom leve
Díszítéshez
2-3 levendula virág
néhány mentalevél

 
A tésztához habosra keverjük a vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a vajkrémet. Egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Beletesszük a reszelt fehér csokit, a citrom reszelt héját és levét, majd legutoljára a csipetnyi sóval és sütőporral elkevert lisztet.
A sütőt 180 fokosra előmelegítjük, és egy 21x31 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
Amikor kihűlt a tészta, kockára vágjuk és bevonjuk a mázzal, amelyhez a porcukrot, és a levendulás cukrot alaposan keverjük a citromlével.
A tetejét néhány levendula szirommal és mentalevéllel díszítjük.

 
Természetesen a levendulás cukor elhagyásával, csak citromlével is készíthetjük, úgy is nagyon finom lesz!
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése